Спеціальні потреби

Влада Росії загрожує записати американські медіа в «іноземні агенти»


Експерти вважають, що кампанія Кремля проти журналістів з США - це спроба зберегти пропагандистські ресурси



Російські офіційні особи почали найсерйознішу за всю пострадянську історію кампанію тиску на американські медіа, які працюють для російської аудиторії.

Як повідомило 9 жовтня Радіо «Свобода», Міністерство юстиції РФ надіслало цій організації лист-попередження про те, що робота його журналістів в Росії може бути обмежена. У листі згадуються і інші проекти «Радіо Свобода»: канал «Настоящее время» і сайт «Idel.Реалії». У документі з Мін'юсту директор департаменту у справах некомерційних організацій Володимир Титов повідомив, що в російському законі «Про засоби масової інформації» передбачена можливість обмеження роботи кореспондентів з тих держав, де введено обмеження на роботу співробітників російських медіа. Титов також послався в листі на можливість прирівнювання американських медіа до «іноземних агентів».

У той же день голова Комітету з міжнародних справ Ради Федерації Костянтин Косачов заявив журналістам, що визнання будь-яких закордонних медіа «іноземними агентами» може відбутися не раніше кінця цього року.

На наступний день, 10 жовтня, голова Роскомнагляду Олександр Жаров заявив агентству «Інтерфакс»: «Телеканал СNN, який зареєстрований в РФ як російські ЗМІ, зобов'язаний дотримуватися законодавства Російської Федерації про засоби масової інформації. В даний час фахівці Роскомнагляду перевіряють, чи не призводить прямий і непрямий вплив штаб-квартири CNN в Атланті (США) до того, що розповсюджується телекомпанією в РФ продукт, який порушує російські закони. Якщо такі порушення будуть виявлені, ми будемо змушені вжити заходів щодо CNN».

Також у вівторок комісія Ради Федерації щодо захисту державного суверенітету зазначила в своїй доповіді, що в Росії потрібно контролювати діяльність не тільки організацій, а й окремих громадян: «Розглянути з правової точки зору феномен участі в процесі втручання ззовні у внутрішні справи РФ фізичних осіб, які формально не перебувають в російських організаціях, визнаних іноземними агентами, яких іноземних організаціях, визнаних небажаними в РФ, але здійснюють небажану діяльність, і підготувати в зв'язку з тим пропозиції щодо правового реагування».

Всі ці дії Москви стали відповіддю на вимогу до компанії RTTV America, що забезпечує роботу державного російського каналу RT в США, зареєструватися в якості «іноземного агента» на території Сполучених Штатів. При цьому немає ніяких офіційних повідомлень про цю вимогу з боку американських державних відомств, хоча його висловлювали кілька членів Конгресу США.

Москва посилає суперечливі сигнали

При цьому російські державні органи суперечать один одному. У вівторок вдень член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що поправки до закону про іноземних агентів можуть бути ухвалені вже наступної весни: «До кінця року комісія не просто представить доповідь про те, що вона обговорювала, яку інформацію узагальнила, але і буде кілька абсолютно чітко сформульованих законодавчих пропозицій, які ми представимо нашим колегам. Я думаю, що ці закони будуть ухвалені протягом весняної сесії».

Однак, ввечері у вівторок голова Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що ніяких доручень готувати такі поправки в закон немає: «Поки що немає ніяких доручень про розробку такого закону. Члени тимчасової комісії Ради Федерації (щодо захисту державного суверенітету - Д.Г.) вивчають ситуацію з законодавством США».

Нарешті, 11 жовтня російський Мін'юст заявив, що вже отримав пропозиції членів Ради Федерації: «Тимчасовою комісією Ради Федерації щодо захисту державного суверенітету і запобігання втручання у внутрішні справи РФ федеральним органам виконавчої влади запропоновано опрацювати питання щодо впровадження в російське законодавство заходів у відповідь … на недружні дискримінаційні дії щодо російських ЗМІ. Рішення зазначеної комісії в Мін'юст Росії надійшло».

У свою чергу, директор департаменту Північної Америки МЗС Росії Георгій Борисенко безпосередньо пригрозив санкціями «Голосу Америки»: «Є, наприклад, «Голос Америки», який діє в Росії. Є американська радіостанція «Свобода». У американців багато таких пропагандистських ресурсів, які вони активно тут використовують. Якщо дійде до якихось дій, що заважають роботі російських ЗМІ в США, ми змушені будемо якось реагувати на основі взаємності. Можливості існують».

Дмитро Орєшкін: пропаганда - основа нинішньої російської влади, так само як і радянської

Незалежний російський політолог, член Комітету громадянських ініціатив Дмитро Орєшкін в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» нагадав, що пропаганда багато в чому є стрижнем, на якому тримається вплив російської влади, і тому пропагандисти представляють для правлячих кіл особливу цінність: «Головна сфера, якою зараз займається Кремль - це сфера пропаганди, і це радянська традиція. Радянський Союз, крім пропаганди, програвав в усіх напрямках, в економіці, в культурі, в демографії - всюди. Але в кроках для пропаганди мав силу: найпершим запустив людину в космос, наприклад. Те, що для цього були витрачені жахливі засоби - це залишається поза увагою. Головне - медійний успіх. Пропагандистське обґрунтування віри у владу - це базова підстава всього того, що називалося Радянським Союзом, а зараз - путінською вертикаллю».

Обіцяні Мін'юстом і Роскомнаглядом обмеження для американських медіа Дмитро Орєшкін називає очікуваними: «Головною завжди була боротьба з альтернативними точками зору. Звичайно, зараз режим Путіна заснований на телевізійній картинці світу. «Ми приєднали Крим, отже, ми стали багатшими і сильнішими». Для такого роду політичних конструкцій інформація - це найважливіша сфера. У цих умовах найочевидніший варіант - звичайно, треба ізолювати альтернативне джерело інформації, яким є «Голос Америки», Радіо «Свобода» та інші «вороги».

При цьому, як каже експерт, російський канал RT і американські медіа свідомо знаходяться в нерівних умовах: «Є асиметрія, причому, асиметрія на користь RT, у якого є абсолютно непорівнянна свобода поширення. І є, звичайно, радикальна відмінність в подачі інформації: RT видає «фейки», зокрема, про п'ятиповерховий гамбургер на честь Путіна. І коли говорять про те, що Росія відповідає симетрично, це - неправда, тому що «Голос Америки» не розповідає про ці самі гамбургери, не конструює спеціально якісь новини, про які потім можна буде розповісти. А RT конструює. Він являє вигадану, зрежисовану реальність, наскільки я розумію, а «Голос Америки» і Радіо «Свобода» говорять про те, що є».

Висновок Дмитро Орєшкін робить невтішний: «Далі буде тільки загвинчування гайок, тому що ніяких альтернатив не залишається. Путінська вертикаль програє змагання з «гнилим Заходом» за всіма параметрами, крім двох - пропаганди і війни. Ми можемо собі дозволити угробити скільки-то офіцерів в Сирії. Ніхто не виступить проти, тому що це війна. На далеких підступах захищаємося від ІДІЛ. Оскільки, за всіма параметрами, в наявності програш: в економіці, в культурі, в демографії ... Люди їдуть, а треба демонструвати перемоги, потрібно все більшу і більшу контроль над інформаційним простором, і знищення конкуренції під різними приводами»/

Дивіться також: Чи вдалося українським виробникам озброєння налагодити стосунки у Вашингтоні? Інтерв'ю із генеральним директором "Укроборонпром"

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG