Спеціальні потреби

Американські благодійники будують в Індонезії дитячі бібліотеки


Rana Dajani započela je svoj program "Volimo čitati" čitanjem djeci u lokalnoj džamiji u Jordanu
Rana Dajani započela je svoj program "Volimo čitati" čitanjem djeci u lokalnoj džamiji u Jordanu
Американська благодійна організація «Книга відкриває світ» започаткувала в Індонезії проект побудови дитячих бібліотек. У багатьох країнах на шляху розвитку дитячі книги є недосяжною розкішшю. Втім, як показує досвід засновників проекту, насправді не так важко знайти ресурси, щоб зробити книгу доступною для дітей навіть у віддалених селищах.

Діти в одній щойно відкритій бібліотеці у містечку Паданг, на заході Суматри, з непідробним зацікавленням листають сторінки книжок. Яскраві картинки і дотепні тексти повністю захоплюють дитячу увагу. Це – одна з кількох десятків нових бібліотек, відкритих американською благодійною організацією в Індонезії з 2009-го року. Засновник організації, професор економіки Джеймс Овенс переконаний, що діти в Індонезії, як і в багатьох інших бідних країнах, – надзвичайно талановиті, але їм бракує ресурсів для розвитку:

«Вони хочуть ходити до школи, хочуть вчитися. Вони дуже розумні. Але в них немає книжок – історичних, наукових – ніяких. А книги розвивають їх уяву і дозволяють мріяти».

Побудова та обладнання однієї бібліотеки в Індонезії коштує від 5 до 10 тисяч доларів. Гроші для однієї з таких бібліотек допомогли зібрати студенти університету Південної Каліфорнії, де викладає Овенс. Студенти організували благодійний забіг на 5 кілометрів і зібрали 8 тисяч доларів. Стефані Ватзел – одна з організаторів забігу:

«Ми сприймаємо можливість читати книжки як щось гарантоване. Є багато людей, які хочуть, щоб усі діти мали можливість навчитися читати».

Учитель Амір Ласмана у Падангу переконаний, що книжки кардинально змінять долю цих дітей:

«Ентузіазм, зацікавленість і мотивація наших дітей здобувати знання значно зросли. Дуже добре, що ми змогли відремонтувати нашу бібліотеку. У чистоті та комфорті дітям ще більше хочеться вчитися».

Крім стаціонарних бібліотек, доброчинна організація створила дві бібліотеки на колесах, щоб доставляти книги навіть у найбільш віддалені школи.

Організація «Книга відкриває світ» збудувала в Індонезії вже 49 дитячих бібліотек і 26 бібліотек для дорослих. Наприкінці цього року організація розпочне подібний проект у Мексиці.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG