Спеціальні потреби

Міністр фінансів: Україна навряд чи отримає цього року транш кредиту МВФ


Україна навряд чи отримає другий транш за кредитною програмою на суму 17 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду в цьому році, як і очікувалося, заявив у вівторок міністр фінансів Олександр Шлапак. Це чималий удар по заборгованій країні.

Україна, яка веде боротьбу з проросійськими сепаратистами у східному районі країни і намагається вирішити багатомісячну суперечку з Москвою щодо ціни на газ, гостро потребує готівки для підтримки свого бюджету, щоб погасити борги і підтримати курс гривні.

Київ розраховував, що другий транш на суму 2,7 мільярда доларів, надійде в грудні після прибуття до Києва місії Фонду наприкінці цього місяця. Але Шлапак сказав, що візит МВФ малоймовірний до часу сформування нового уряду.

Президент України Петро Порошенко привітав рішучу перемогу проєвропейських партій на парламентських виборах в неділю, але сформування нового уряду може зайняти місяць або й більше часу.

«(Місія МВФ) прибуде тоді, коли буде сформовано новий уряд», Шлапак повідомив журналістам. «Вони хочуть, щоб поговорити з новим урядом. Ключове питання стосуватиметься прийняття реалістичного бюджету на 2014 рік».

Міністр Шлапак додав, що швидше за все, транш буде відкладено до наступного року.

«Максимум, що ми хотіли б досягти, щоб отримати рішення МВФ (про розподіл траншу в цьому році)», сказав він.

Місія має також вирішити, скільки додаткової фінансової допомоги Києву буде потрібно, після попередження у вересні, що якщо конфлікт України з сепаратистами продовжиться в наступному році, країні, можливо, буде потрібно до 19 мільярдів додаткової допомоги.

Гроші за газ

Затримка з виплатою означає, що Київ може розраховувати цього року тільки на 760 мільйонів євро у вигляді допомоги від Європейського Союзу.

Міністерство фінансів України заявляє, що має достатньо коштів, щоб покрити свої зовнішні боргові зобов’язання до кінця січня, але Київ попросив Європу ще два мільярди євро, щоб покрити рахунки своєї газової компанії Нафтогаз за поточний опалювальний сезон.

«План передбачає закупівлю максимально сім мільярдів кубометрів газу до кінця цього опалювального сезону», сказав Шлапак. «Нафтогаз не хоче помилитися, і тому ми працюємо над додатковим фінансуванням, ми просимо всіх, кого лише можемо».

Президент Росії Володимир Путін заявив в п’ятницю, що він сподівався, що Москва і Київ, нарешті, зможуть досягти домовленості про припинення їх газової суперечки, в якій Москва призупинила поставки газу в Україну.

Російські та українські міністри енергетики, як очікується, проведуть переговори з Європейською комісією в Брюсселі в середу щодо більш неоплачених рахунків України і ціни, яку Київ платить за газ.

Проте Шлапак сказав, що досягнення угоди малоймовірне.

«У мене таке враження, що російська сторона не хоче вести переговорів», сказав він. «Умови, які пропонуються, не витримують ніякої критики».

Путін звернувся до Заходу допомогти Україні залучити кошти для оплати поставок газу, додавши, що Київ вже заборгував Москві 4,5 мільярда доларів за поставки в минулому році і в цьому.

Україна повинна заплатити 3,1 мільярда, до кінця цього року, що може привести до величезної діри в золотих і валютних резервах країни. Вони в даний час складають шістнадцять мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG