Спеціальні потреби

Експерти IFES критикують роботу ЦВК в Україні


Недоліки у механізмі формування виборчих комісій, контролі за фінансуванням передвиборчої агітації та обмеження політичних прав – такі зауваження експерти IFES (Міжнародна фундація виборчих систем) оприлюднили у своєму звіті щодо діяльності Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Найбільше занепокоєння представників IFES викликало рішення ЦВК змінити порядок жеребкування щодо включення кандидатур у склад виборчих комісій напередодні виборів.

«Питання про формування окружних та дільничних виборчих комісій найбільш часто піднімалося під час нашого дослідження. Рішення ЦВК змінити процедуру проведення жеребкування в останній момент важко пояснити, особливо, після всієї критики, яка почалася після проведення цих жеребкувань. Рішення призвело до негативних наслідків», – заявив експерт IFES, екс-голова виборчої комісії Нової Зеландії Пол Гарріс.

"Ми б рекомендували запровадити механізми, за допомогою яких виборець міг би перевірити реєстр. Це можуть бути електронні засоби або ж смс".
Стів Кенгел
Експерти зазначають, що внаслідок зміни порядку жеребкування відбулося чимало змін у складі комісій і це негативно позначилося на підготовці членів комісій. Втім, підготовка раніше була не на високому рівні, кажуть в IFES. Міжнародна фундація виборчих систем порекомендувала ЦВК провести додатковий ряд тренінгів для працівників комісій, щоб вони хоча б змогли пояснити виборцям, чому ті отримають два бюлетені у день виборів.

«Партії, що не висувають кандидатів у парламент, не можуть мати своїх представників у дільничних виборчих комісіях. Натомість, такі партії можуть подавати кандидатури членів комісій лише в тих округах, в яких висувають своїх представників», – сказав Пол Гарріс.

За результатом моніторингу експерти IFES підготували рекомендації для покращення виборів у цьому році та усіх подальших. Заступник директора департаменту Європи та Азії IFES Ґевін Вейс зазначив, що виборче законодавство в Україні потребує змін, а ЦВК повинна переглянути порядок формування виборчих комісій. Також Ґевін Вейс додав, що ЦВК повинна звертати більше уваги фінансуванню передвиборчої агітації та самих комісій. «Треба ввести механізм аудиту та перевірки для виявлення невідповідностей, помилок та пробілів у фінансових звітах», – сказав Ґевін Вейс.

Експерти наголосили, що за час, що залишився до виборів, ЦВК та дільничним комісіям треба докласти зусиль для підготовки усіх членів комісій.

Крім критики, представники IFES привітали покращення якості списків виборців, а також введення відеопокращення. Хоча, вони зробили свої зауваження і щодо цих плюсів.

«Закон не має визначеності щодо доступу громадян до реєстру виборців. Ми б рекомендували запровадити механізми, за допомогою яких виборець міг би перевірити реєстр. Це можуть бути електронні засоби або ж смс», – сказав експерт зі створення баз даних виборців та виборчих систем Стів Кенгел.

У дослідженні експерти IFES спиралися на інформацію, отриману від ЦВК, окружних та дільничних комісій.
XS
SM
MD
LG