Спеціальні потреби

У разі перемоги «УДАР» влаштує люстрацію і підтримає імпічмент президента


У разі перемоги «УДАР» підтримає імпічмент президента
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00
Direct link
Яка ідеологія об'єднує тих, хто балотується від «УДАРу», хто фінансує цю політичну силу, яка гловна мета партії на виборах і після них – про це та інше у розмові з паном Наливайченком.

Г.А.: Пане Валентине, проясність ситуацію з «мажоритарниками». Була інформація, що «УДАР» погодив кандидатів з Об’єднаною опозицією; потім була інформація, що поки що – не погодив, але переговори йдуть. Коли буде рішення і чи Ви погоджуєте кандидатів на всіх округах, чи лише на деяких?

В.Н.:
Наше рішення озвучене Віталієм Кличком ще в січні-лютому цього року, і вся команда «УДАРУ» його дотримується неухильно. Рішення полягає в наступному. Перше – недопущення взаємного поборення на кожному виборчому окрузі і взагалі між опозиційними силами. Друге – політичне рішення і політична воля всієї команди «УДАР» не допустити перемоги провладних канидатів від Партії регіонів або їх сателітів на жодному виборчому окрузі.

Це для нас означає головне політичне зобов’язання – узгодити разом з місцевими громадами єдиного кандидата від опозиції на виборчих округах. Віталій Кличко і «УДАР» запропонував скористатися механізмом попереднього народного голосування, так званих «праймеріз». Щоб на кожному виборчому окрузі громада, самі виборці вирішили: нам подобається і ми голосуватимемо за такого-то або таку-то представника опозиції. І щоб саме на основі думки громади, спираючись на таке народне волевиявлення, погодитись у ключовому питанні: ми спільно агітуємо і спільно підтримуємо таких єдиних кандидатів.

На жаль, до сьогоднішнього дня попередні голосування відбулися, здається, тільки в трьох округах.

Г.А.: Коли може бути рішення?

В.Н.:
Для нас рішення вже ухвалено. Слово за партнерами з інших опозиційних сил.

Зараз я знаю, що керівники наших штабів такі переговори ведуть, і ми дуже сподіваємось, що єдині кандидати від опозиції на округах таки будуть визначені.

Для нас це дуже важливо ще й для того, щоб захистити чесні вибори. Ми розуміємо, що попереднє народне голосування, попереднє опитування громад є гарантією того, що 28 жовтня ми вже чітко знатимем: люди підтримали таку-то кандидатуру. Тоді вже не сфальшуєш вибори, як це готується зараз зробити влада.

Г.А.: Ваша партія об’єднала таких різних людей. Славетний боксер Кличко, опальна письменниця Матіос, колишні «нашоукраїнці» – ви, Пинзеник. І раптом Куніцин, кримський екс-прем’єр, за Кучми учасник провладного блоку «За ЄДУ»... Яка ідея об’єднує всіх цих різних людей? Яка ідеологія партії «УДАР» Віталія Кличка? Ви праві, ліві, центристи, консерватори, ліберали?

В.Н.:
Наша ідеологія надзвичайно проукраїнська і проєвропейська. Ми цього не приховуємо, і з першого дня в програмі партії це виписано.

"В нас іде нова команда, 99% з нас ще не були в парламенті. І нам не подобається в українському парламенті те, що більшість партій були втягнуті в політичну корупцію та зрадництво".
Зараз команда Віталія Кличка «УДАР» підготувала базові законопроекти, які ми у Верховній Раді обов’язково ухвалюватимемо, тобто особисто голосуватимемо. Перший законопроект – про люстрацію корупціонерів у владі. Люстрація для нас означає вигнати з влади злодіїв, хабарників, фальсифікаторів і заборонити їм у подальшому займати посади у владі. Це означає також повернути вкрадене з бюджету, де б воно не було заховано – в офшорах, на рахунках за кордоном, на будь-яких недоступних, як вони думають, островах. Це наш перший пріоритет.

Другий. У команді Кличка готовий законопроект про засади внутрішньої та зовнішньої політики України. Законопроект починається з Акта визнання історичної єдності всіх державних утворень України. Тобто після Акта незалежності України, що був проголошений 21 рік тому, ми пропонуємо проголосити Акт визнання історичної єдності. Цим документом раз і назавжди всі держави і всі борці за незалежність
України визнаються нашими попередниками з правової та історичної точки зору. І Західноукраїнська Народна Республіка, і Українська повстанська армія, і всі борці за волю і незалежність України. Цим Актом мають бути раз і назавжди припинені політичні фальсифікації і у Верховній Раді, раз і назавжди визначено наше цивілізаційне спрямування для подальшого розвитку держави.

У законопроекті чітко закладені базові принципи політики держави. Мета зовнішньої політики – інтеграція і повноправне членство в Європейському Союзі. У внутрішній політиці – вірність принципам Європейської хартії про права та свободи людини, ліберальна економіка, ліберальна соціальна політика.

Г.А.: Значить, ідеологія полягає у проукраїнськості?

В.Н.:
Ідеологія надзвичайно проукраїнська, проєвропейська, але ліберальна в кожній сфері. І саме так уже прописано в законопроекті. І для нас це важливо, що ми зараз уже виборцям на кожній зустрічі показуємо: ось наші зобов’язання, ось наша ідеологія, ось наші принципи. Це і об’єднало всіх різних людей в команді «УДАРУ». Принципи і бажання зламати корупційну систему та провести люстрацію влади. Тому що, на моє переконання, саме корупція зжерла і зжирає і майбутнє кожного українця, і всі кошти з бюджету, які мали б спрямовуватись на соціальні програми, на пенсійні фонди. Саме мовою корупції дозволяє собі держава зараз спілкуватися з людьми. Більше того – корупція стала засобом керування в державі. Це ганьба. Далі вже нема куди, далі прірва. Ця система підлягає повному демонтажу, зламу і змінам у законодавстві.

Г.А.: Ви себе позиціонуєте як опозиція чи як «третя сила», як колись Тігіпко?

В.Н.:
Однозначно опозиція. Ми в опозиції до існуючого корупційного режиму.

Г.А.: В Об'єднаній опозиції кажуть, що основою для майбутньої співпраці різних опозиційних сил у парламенті мають бути певні базові речі. Серед них називають, зокрема, імпічмент. Ви будете голосувати за імпічмент Януковича?

В.Н.: Безумовно. Серед законопроектів, які «УДАР» пропонує як першочергові, є люстраційні антикорупційні закони. У тому числі позбавлення імунітетів та привілеїв. У тому числі встановлення на рівні закону процедури імпічменту до будь-якого президента, незалежно від прізвища, який порушує закон, порушує присягу або не виконує свої законом передбачені повноваження.
Лідер партії "УДАР"
Лідер партії "УДАР"
Ця вимога міститься у пакеті люстрації влади як такої. Для нас винятків немає – чи ти депутат, чи ти міністр, чи ти президент. Ми хочемо раз і назавжди в цій державі встановити рівні правила для всіх. Але почати, безумовно, з люстрації влади, зі скасування привілеїв і повноважень, які є надмірними, із притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, в тому числі через процедуру імпічменту. Тому проукраїнська антикорупційна більшість для нас є політичним завданням для майбутньої Верховної Ради.

Г.А.: Якщо говорити про більшість. Чи можете Ви зараз поручитися, що ніхто з «УДАРУ», потрапивши в парламент, не перебіжить до влади?

В.Н.:
Знаєте, я вам так скажу. Усі розмови, які велися до нас нашими попередниками, які заходили в парламент і били себе в груди – мовляв, вони є монолітною політичною силою, – закінчувались зрадами, чварами, політичною корупцією. В нас іде нова команда, 99% з нас ще не були в парламенті. І нам не подобається в українському парламенті те, що більшість партій були втягнуті в політичну корупцію та зрадництво. Таке явище, як «тушки», яке з'явилося в Україні і стало відомо в усьому світі, є ганебним. І це вже ціна тим парламентарям, які були до нас. Команда Кличка іде з чітким розумінням нашої відповідальності. Ми перший раз заходимо в парламент. Ми йдемо через присягу, яку публічно склали перед кожним українцем. Ми йдемо з чіткими зобов'язаннями: якщо зраджуєш, якщо змінюєш політичні погляди, будеш відкликаний з парламенту. Більше того, ми чітко декларуємо і зробимо це: ухвалимо закон про механізм відкликання депутата будь-якого рівня в разі порушення присяги або зміни політичної платформи чи партії, яку виборці обирали разом із цим депутатом. Цей закон конче потрібен державі, його треба ухвалити, але для цього потрібна нова команда, мужня і сильна. Чому до нас цього не зробили – це вже питання вчорашнього дня. Ми розуміємо, що це можливо зробити.

Г.А.: Тобто «тушок» в «УДАРі» не буде?

В.Н.:
Побачимо. Ми люди сильні. Поки що, у передвиборчій боротьбі, я бачу, як команда бореться, як ми тримаємось за кожну нашу людину і який тиск проти нас почався. Поки що ми стоїмо монолітно.

Г.А.: У вас такий строкатий список, що в журналістів, експертів виникають претензії до деяких кандидатів – звідси й сумніви щодо можливих «тушок». Чутки ходять про Льовочкіна, який вас підтримує, про Фірташа, який вас фінансує. Ви можете цю інформацію підтвердити чи спростувати?

В.Н.: Мені на це запитання найлегше відповісти. Тому що я знаю, що таке насправді політична корупція і хто з тих політичних сил, які найбільше здіймають галас, дійсно отримує фінанси. Подивіться на кампанію, яку веде «УДАР». Подивіться, як відбувається агітація нашої політичної сили. І ви побачите, що ті люди, про яких ви згадуєте і які нібито фінансують «УДАР», або дуже бідні, або – і це правдива відповідь – не мають до нас жодного відношення, як і жоден інший олігарх. Питання для нас стоїть дуже серйозно. Ми насправді зобов’язуємося зламати корупційну систему. І мені важко собі уявити будь-якого олігарха в Україні, який є самовбивцею і підтримає саме такий політичний підхід.

Г.А.: У Януковича є улюблена теза, яку він зараз повторює, що після виборів ставлення Заходу зміниться, Україна відновить довіру в очах Заходу. Чи ви вірите в те, що так і станеться – що будуть чесні вибори і відносини потеплішають?
"Ми налаштовані захищати результати. Ми налаштовані захищати голос кожного українця".
В.Н.: Ми не бачимо зараз чесних виборів – у всякому разі, чесної підготовки до виборів. Ми бачимо тиск, який чинять і на наших кандидатів, і на інших представників опозиційних сил, ми спільно обороняємося. Але найголовніше, що ми налаштовані захищати результати. Ми налаштовані захищати голос кожного українця. Саме в цьому сьогодні покликання всіх опозиційних політичних сил в Україні – показати, що ми здатні захистити українські голоси. Єдине, що у людей сьогодні залишилось – надія, що цю владу можна звільнити через вибори. Тому наше найголовніше завдання – і тут ми єднаємося з іншими опозиційними силами без жодних передумов – це захист чесних виборів, паралельний підрахунок голосів, сприяння і співпраця з міжнародними спостерігачами. Тому на кожній дільниці ми закличемо не розходитись до того часу, поки не будуть підраховані голоси. Ми будемо контролювати кожен протокол, ми будемо з людьми на вулицях вимагати оприлюднення чесних результатів.

Користуючись нагодою, я хотів би подякувати і Українському конгресовому комітету, і Конгресу українців Канади, і всім іншим товариствам української діаспори, які приїжджають і ще приїдуть для того, щоб допомогти українцям провести і захистити чесні вибори 28 жовтня цього року. Це наше спільне завдання. Від цього залежить – без перебільшення – подальший цивілізаційний розвиток цілої держави.

Г.А.: Зараз соціологи кажуть, що «Наша Україна» балансує на межі проходження в парламент. Пройдуть чи не пройдуть, але голоси заберуть. Чи Ви схвалюєте те, що Ющенко робить на цих виборах?

В.Н.:
Я у травні цього року чітко заявив (і тому й вийшов з «Нашої України»), що не на часі зараз розколювати опозицію. Більше того: будь-якому відповідальному українському політикові, який розуміє, що відбувається в цій державі, не треба займатися окремими проектами. Треба підтримувати об’єднання опозиції, треба підтримувати ті сили, які дійсно налаштовані зламати корупційну систему. Необхідно привести нових людей, які зайдуть у парламент, наберуться мужності і нарешті проголосують за злам системи.

"Ми хочемо..., щоб не було ніяких винятків щодо себе самих: ніяких більше собі санаторіїв, ніяких більше собі державних резиденцій, ніяких більше собі пільг. Це і має нас об’єднати".
Тому я не вірю в таких соціологів. Але це вже питання до тих, хто проплачує ці рейтинги, та ще й намагається їх публікувати. «УДАР», до речі, цим не займається. Це взагалі, на наш погляд, вчорашній день у політиці. Для нас дуже важливо, щоб 9 мільйонів прихильників партії «УДАР» прийшли і проголосували. Щоб відбулися чесні вибори. А рейтинги – побачимо за результатами голосування. Це і є найважливіший рейтинг. Це є довіра або недовіра людей. А змагання на папірцях або на неіснуючих соціологічних структурах – це є фальсифікація, маніпуляція думкою людей.

Г.А.: Зараз ви розраховуєте на виборців, які ще не визначились, хочете завоювати серед них нових прихильників. Який у вас є для них головний аргумент?

В.Н.:
Та такий самий, чесний. Ми хочемо змінити політику, зробити її щирою, відвертою, зламати корупційну систему, привести до влади дійсно нових людей, які будуть відповідати перед виборцями.

Г.А.: Ви говорите те, що й Об’єднана опозиція. Що, власне, вас відрізняє?

В.Н.:
Нас відрізняє тільки одне: що ми це обов‘язково зробимо. Але я кажу це не для того, щоб сказати, що хтось гірший, а для того, щоб і інші опозиційні сили саме так і зробили, і щоб ми у майбутньому парламенті об’єднались у проукраїнську більшість. І особисто проголосували за люстрацію влади. І щоб не було ніяких винятків щодо себе самих: ніяких більше собі санаторіїв, ніяких більше собі державних резиденцій, ніяких більше собі пільг. Це і має нас об’єднати. Буде щира політика – тоді в нас немає з Об’єднаною опозицією жодних розбіжностей. Буде по-іншому – ми не ті люди, які будуть мовчати. Скільки б нас не було у парламенті.
XS
SM
MD
LG