Спеціальні потреби

Підкуп – тренд передвиборчої кампанії


Список правопорушень очолили використання адмінресурсу та підкуп виборців. Згідно з представниками громадської організації ОПОРА, це може вплинути на результати виборів.

За п’ять років людина може змінити все: здобути вищу освіту, одружитися та поставити на ноги дитину, подбати про екологію чи виграти Оскар, або втратити можливість на це, продавши свій голос на виборах. Ролик такого змісту презентували представники громадської організації ОПОРА. За їх даними, 10% – або 3 мільйони шістсот тисяч – громадян України готові продати свій голос за 500 гривень. Для більшої наочності автори вказують, що за п’ять років виходить, що виборець отримує 27 копійок на день від кандидата, натомість політик уже не відчуває відповідальності за свої дії при владі.

«Більшість кандидатів конкурують не змістовно, а гаманцями, пропагуючи шлункове меценатство», – сказала координатор виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська. «Адміністративний ресурс несе найбільшу загрозу для конкуренції».

У вересні спостерігачі ОПОРИ зафіксували 179 випадків використання адмінресурсу. Найчастіші приклади – це коли посадова особа чи державна установа публічно надає перевагу певним кандидатам чи партіям. Спостерігачі також зафіксували 42 випадки, коли державні програми та їх досягнення приписувалися як заслуга певного кандидата. Айвазовська наводить приклад, як у вересні популярним серед учасників передвиборчих перегонів стало дарувати шкільні автобуси. І хоча в багатьох областях це державна програма, за яку заплатили громадяни своїми податками, передаючи ключі, чиновники дякували окремому кандидату чи партії за «подарунок».
Представники міжнародних місій спостерігачів також говорять, що першими у списку порушень є спроби підкупу та використання адмінресурсу, проте суд або взагалі не реагує на подібні правопорушення, або відповідає на них чисто формально.

Безкоштовні продуктові пакети, послуги та різні товари від імені кандидатів чи благодійних фондів, які їм належать, також вважаються підкупом, наголошують спостерігачі. За вересень представниками ОПОРИ було зафіксовано 126 таких випадків. В той час, як офіційно передавати гроші в обмін на голоси вважається протизаконним, інформацію про послуги та подарунки від кандидатів ніхто не приховує і вона знаходиться у вільному доступі. Утім, до відповідальності учасників притягти складно, адже оплата за все відбувається готівкою, як і значна частина виборчих фондів, яка не декларується, говорять спостерігачі.

«Підкуп – це тренд компанії, деякі кандидати навіть не приховують цього», – сказав аналітик компанії спостереження ОПОРИ Михайло Шелеп. «Передачу грошей зафіксувати складно, ті, хто беруть гроші, про це не говорять, а от купити через соціальні інститути, бібліотеки, церкви – простіше».

Представники міжнародних місій спостерігачів також говорять, що першими у списку порушень є спроби підкупу та використання адмінресурсу, проте суд або взагалі не реагує на подібні правопорушення, або відповідає на них чисто формально.

«Ми склали список правопорушень, це і підкуп, і використання адмінресурсу, і факти, коли опозиційні кандидати не можуть отримати рекламних площ у деяких регіонах, тиск на медіа та інші. Нам важливо тепер побачити реакцію уряду на цю інформацію про правопорушення», – сказав Голосу Америки Михайло Боцюрків, аналітик місії спостерігачів з Канади CANADEM. «Нам важливо, чи все проходить за європейськими стандартами, і поки ми бачимо багато того, що потрібно виправляти».

Вибірковість реакції правоохоронних органів та судів відзначають і представники ОПОРИ. Так, спостерігачі зафіксували приклади того, як одне й те саме правопорушення у різних областях трактується по-різному. Те, що кандидат, наприклад, роздавав подарунки в одному з дитячих садків Одеси суд визнав, як спробу підкупу виборців. В той же час, у Дніпропетровську, за тим самим сценарієм, суд не побачив правопорушення, аргументуючи це тим, що подарунки роздавалися дітям, які ще не мають права голосу.

До інших правопорушень, зафіксованих у вересні представниками ОПОРИ, належать використання силового ресурсу – 12 випадків, перешкоджання політичній агітації – 123 випадки, тиск на ЗМІ – 9 випадків.
XS
SM
MD
LG