Спеціальні потреби

Чому насправді припинився вогонь на Донбасі - поки що (експерт)


Як колишній оперативний працівник КДБ, Володимир Путін розуміє, як працює «партизанська» війна (або ж війна маріонеток), краще, аніж будь-який інший російський лідер, пише у блозі на Reuters Фіона Гілл, директор Центру зі США і Європи в Інституті Брукінґса.

«Путін досяг успіху там, де інші зазнали невдачі, тому що він був майстром брудних методів боротьби», – пише співавторка книжки «Містер Путін: оперативник у Кремлі». Маючи досвід придушення чеченського визвольного руху, він «дещо знає» про методи бойовиків, і зараз російські військові використовують цю тактику в загальній стратегії гібридної війни ХХІ століття, яку ведуть на східній Україні.

«Зі зміцненням контролю бойовиками за захопленими територіями один робочий етап гри, здається, закінчено. Путін купив час для бойовиків, за який вони захопили місто Дебальцеве. Тепер, коли бойовики закріпилися на окупованій території, вогонь можна й припинити», – пише авторка.

На наступному етапі, передбачає вона, Путін і бойовики перегрупуються, «виб’ють» з Києва всі поступки, які тільки зможуть, і проаналізують, що їм потрібно зробити у військовому, політичному і економічному плані під час наступних етапів гібридної війни для підтримки тиску на Україну та Захід.

Такого маневрування Путін навчився в КДБ. Якщо обставини змінюються, треба трохи відступити назад і подивитися, як реагують інші. Потрібно бути готовим пристосовуватися та мати низку запасних планів, щоб залишатися на крок попереду ваших противників, пише Гілл.

«Просто треба бути готовим використовувати всі доступні методи – і бути безжальним для досягнення ваших цілей», – підсумовує авторка.

Дивіться також: Армія України знову слабка, тому і дипломатія не працює - експерт

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG