Спеціальні потреби

Україна відкинула заклик до створення угорської автономії


Віктор Орбан
Віктор Орбан

Київ готовий закріпити права мов національних меншин, але вважає, що питання про створення автономії «не стоїть на порядку денному».

Заступник глави МЗС України відкинула заклики прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до утворення угорської автономії в Західній Україні, давши зрозуміти , що це підірве єдність країни.

Україні вже загрожує розкол у зв'язку з сепаратистським повстанням , підтриманим російськомовним населенням сходу країни , яке почалося після того як у лютому внаслідок вуличних демонстрацій був повалений промосковський президент Віктор Янукович.

В інтерв'ю угорській газеті Nepszabadsag, опублікованому у вівторок, заступник міністра закордонних справ України Наталія Галібаренко заявила, що мови національних меншин будуть використовуватися нарівні з українською у сфері освіти і офіційних документах в регіонах, де меншини становлять значну частину населення.

«Але питання про створення культурної автономії на національній основі не стоїть на порядку денному, - сказала вона. - Ми єдина держава, і нам потрібно дуже обережно поводитися з концепцією автономії».

Коментуючи нещодавній заклик Орбана, Галібаренко заявила, що партнери України повинні утримуватися від заяв, які тільки грають на руку Росії.

«Україна не може бути ні стабільною, ні демократичною державою, якщо не дасть своїм меншинам, включно з угорцями, те, що їм належить по праву. А саме - подвійне громадянство, колективні права і автономію», - заявив Орбан у травні.

Орбан, переобраний на черговий термін в результаті значної перемоги на парламентських виборах у квітні, повторив заклик до утворення автономії для 200 тисяч етнічних угорців, що проживають на заході України, під час церемонії прийняття присяги в якості прем'єра Угорщини.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG