Спеціальні потреби

Віктор Орбан знову закликав Київ надати угорцям в Україні автономію


تاخیر قطارها، صدها پناهجو را در ایستگاه قطار بوداپست سرگردان کرده است. 
تاخیر قطارها، صدها پناهجو را در ایستگاه قطار بوداپست سرگردان کرده است. 

Подібний заклик від угорського прем'єра звучить вже вдруге за останній тиждень.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову заявив про необхідність надання автономії етнічним угорцям, які проживають в Україні. Минулого тижня аналогічний заклик Орбана викликав негативну реакцію в дипломатичному світі.

«Україна не може бути ані стабільною, ані демократичною, якщо вона не надасть меншинам, в тому числі і угорцям, того, на що вони мають право, - заявив Орбан у п'ятницю в ефірі громадського телеканалу. - А це подвійне (угорське) громадянство, колективніі права й автономія.

Орбан, який здобув переконливу перемогу на виборах минулого місяця, таким чином, підтвердив свій заклик надати автономію близько 200 тисячам етнічних угорців, які проживають у Західній Україні. Вперше він заявив про це минулого тижня під час церемонії складання присяги на посаду прем'єр-міністра країни.

Його коментарі спонукали Київ у вівторок запросити посла Угорщини в МЗС для пояснень, а також викликали критику з боку регіонального союзника - сусідньої Польщі.

У середу міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні намагався заспокоїти українців, а також своїх європейських колег після першого заклику Орбана до надання автономії. Тоді Мартоні заявив, що Угорщина не збирається вимагати автономії для етнічних угорців у Західній Україні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG