Спеціальні потреби

Світова спільнота занепокоєна розвитком судової справи Ходорковського


У Москві продовжуються слухання у справі колишнього керівника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського та його партнера Платона Лебедєва. Після семи років тюремного ув’язнення російська прокуратура пред’явила їм звинувачення у відмиванні 25 мільярдів доларів. У середу у суді продовжували зачитувати звинувачення.

Російська міліція вирішила навести порядок біля будинку суду, де слухають справу колись одних з найбагатших людей Росії. Третій день поспіль тут збираються люди на підтримку Ходорковського та Лебедєва і висловлюють протест проти відсутності верховенства права в Росії. Справа Ходорковського стала символом залежності російської судової системи від політики. Але російська влада, виглядає, не збирається реагувати на протести світової спільноти і, тим паче, своїх власних громадян. Останніх вона просто арештовує прямо під будівлею суду. Кирил Гіларов, член Російського руху солідарності порівнює дії міліції з фашизмом:

«Вони забирали людей, навіть інвалідів, які були з паличками та на милицях. Їх хапали, били, тягнули по асфальту. Те, що робила міліція – це справжній фашизм».

До зали суду щодня приходять не лише пересічні росіяни. Сюди, збираючись з останніми силами, з’являються і родичі Ходорковськогшо, для яких ув’язнення сина та батька – справжня трагедія.

Батько Михайла Ходорковського – Борис Ходорковський зазначає: «Я завжди кажу – мені жаль цю країну. Те що тут відбувається – фарс. Поки вони не почистять існуючу систему, все залишатиметься таким як є».

А син Ходорковського – Павло, каже, що у сій справі все залежить від Путіна:

«Путін єдиний, хто ухвалює рішення у цій справі. Він чітко заявив свою позицію 16 грудня під час прямого зв’язку. Це було зроблено, як вказівка до дії для суддів».

Російська опозиція, західні уряди включно з США засуджують дії російської влади щодо Ходорковського. Цю справу вважають політично вмотивованою. Оглядачі переконані, що засудження Ходорковського це розплата російського керівництва і безпосередньо Володимира Путіна за підтримку ЮКОСОМ опозиційних політичних партій. На цьому наголошує і адвокат Ходорковського Вадим Клувґінт:

«Ми вважаємо, що це не просто юридична помилка, але умисне порушення закону. Це продовження кримінальних репресій. Ми реагуватимемо відповідно – юридично та публічно. Ми будемо звертатись до президента, ми вже звернулись до світу і весь світ зреагував».

Державний секретар США Гілларі Клінтон зокрема з цього приводу розповсюдила заяву, що нові звинувачення проти Ходорковського та його партнера викликають питання з приводу вибіркового кримінального переслідування та пріоритету політичних міркувань над законом. Те, як проходить судовий процес, виглядає вкрай сумнівно і це є кроком назад на шляху до модернізації Росії, – заявила Клінтон.

Але правозахисники та журналісти вважають, що реакція світу за засудження Ходорковського мала б бути більш виразною. У цьому, зокрема, переконана Клаудіа Росет, яка керувала бюро «Волл-стріт Джорнал» у Росії у 2003-му році:

«Президент Обама міг би перервати свою відпустку на Гаваях, вийти до мікрофону і чітко заявити, що Сполучені Штати стоять на боці справедливості та закону».

Сьогодні ті люди, які щодня приходять до будівлі суду, російські громадяни загалом та опозиція, яка ще залишилася в Росії, вважає журналіст, потребує, щоб міжнародна спільнота їх підтримала і стала разом з ними.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG