Спеціальні потреби

Мін'юст США може розпочати розслідування діяльності Гілларі Клінтон


Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Раніше деякі законодавці пропонували призначити для цього спеціального прокурора



Міністерство юстиції США вивчає питання про доцільність проведення розслідування з низки тем, піднятих республіканцями в Конгресі, в тому числі пов'язаних з колишнім кандидатом в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

У листі, направленому в понеділок Юридичному комітету Палати представників, помічник міністра юстиції Стівен Бойд заявив, що Джефф Сешнс доручив високопоставленим федеральним прокурорам дати оцінку проблемам, піднятим законодавцями в листі, направленому раніше в цьому році.

Голова комітету, конгресмен Роберт Ґудлат, в липні запропонував Сешнс призначити спеціального прокурора для розслідування діяльності Фонду сім'ї Клінтон, використання Гілларі Клінтон особистого поштового сервера під час перебування на посаді держсекретаря, підозр у змові між її штабом і Національним комітетом Демократичної партії, а також операції з продажу американських уранових шахт компанії, що користується підтримкою Росії, під час президентства Барака Обами.

У листі також пропонувалося вивчити певні аспекти діяльності ФБР при проведенні розслідування російського втручання на виборах 2016 року.

Бойд повідомив, що прокурори Міністерства юстиції будуть «в міру необхідності» доповідати безпосередньо міністру юстиції Сешнс і його заступнику Роду Розенстайну про доцільність проведення будь-яких розслідувань. Він також пообіцяв, що Мін'юст «оцінюватиме будь-які питання виключно на основі фактів і закону».

Сешнс, ймовірно, доведеться відповідати на запитання про те, коли він буде виступати перед членами комітету у вівторок, 14 листопада.

Президент Дональд Трамп рішуче критикував розслідування ролі Росії на минулих виборах і можливої змови Москви з передвиборчим штабом Трампа, яке веде колишній директор ФБР Роберт Мюллер. Розвідувальні органи США в січні прийшли до висновку, що Росія робила кроки, спрямовані на те, щоб завдати шкоди кампанії Клінтон і підвищити шанси Трампа на перемогу.

Трамп неодноразово закликав правоохоронні органи звернути більш пильну увагу на Клінтон.

«Всі запитують, чому Міністерство юстиції (і ФБР) не займаються всіма нечесними справами, пов'язаними з брехункою Гілларі і демократами», - написав Трамп в своєму Twitter в жовтні.

Зауваження президента і дії Сешнс стали приводом для скарг демократів на втручання виконавчої влади у сферу дій судової влади.

«Якщо міністр юстиції прогнеться під тиском президента Трампа і його союзників та призначить спеціального прокурора для розслідування дій суперниці Трампа, це може означати кінець Міністерства юстиції, як незалежного інституту», - написав у Twitter конгресмен Адам Шифф.



Конгресмен Ґреґорі Мікс заявив, що дії міністра юстиції є «політичною завісою», покликаною відвернути увагу від змови між штабом Трампа і Росією.



«Президент і Сешнс просто політизували Міністерство юстиції, зневаживши священний принцип верховенства права, що діє в нашій країні», - написав Мікс у Twitter.

Конгресмен Енді Біґґс, один з республіканців, які підписалися під липневим листом Ґудлата, заявив, що відповідь Міністерства юстиції є «обнадійливим», але не настільки рішучим, як хотілося б законодавцям.

«У нас повинен бути неупереджений, незалежний спеціальний прокурор для розслідування піднятих нами питань. Ми вже витратили досить багато часу на безглузді оцінки і порожні обіцянки», - йдеться в заяві Біґґса.

Дивіться також: Трамп: США вдалося згенерувати $300 мільярдів у продажах, зокрема і у Китаї

Трамп: США вдалося згенерувати $300 мільярдів у продажах, зокрема і у Китаї. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG