Спеціальні потреби

Починається суд над підозрюваним в організації атак одинадцятого вересня Халідом Шейхом Мохаммедом


Разом з ним на військовій базі в Гвантанамо за звинуваченнями у вбивстві та змові судитимусь ще чотирьох осіб.

У четвер, на військовій базі Гвантанамо, одинадцять років після трагічних подій вересня 2001-го, розпочинається процес над людиною, яку, разом з чотирма іншими, звинувачують в організації атак - Халідом Шейхом Мохамеддом.

Джуді Джексон Райс в одній с веж-близнюків втратила свого двадцятитрирічного сина Джоша. До цих пір вона не може наважитись прийти на місце, де загинула її дитина. Для Райс все сталося, як вчора, втім вона боїться, що американці почали забувати про трагедію:

«Я чула, як люди говорять, що втомилися про це слухати, що з нами цього більше не станеться, що ми у більшій безпеці. Однак, ми нічому не навчилися з минулого, і це погано».

Райс уважно слідкує за процесом.

«Це буде жахливий та виснажливий процес з кількох причин. Але він має відбутись, щоб показати, що наша система правосуддя справедлива та ефективна», - вважає вона.

Спочатку судді вислухають клопотання сторін перед тим, як розпочати розгляд справи по суті проти Халіда Шейка Мохаммеда та чотирьох інших осіб, яких звинувачують в організації атак.

Передбачають, що підтримувати порядок у залі суду буде нелегко. Так, у травні під час висунення звинувачень підозрюваним терористам у вбивстві та змові, підсудні взагалі відмовились відповідати на запитання судді. Відтак, один з них просто роздягнувся перед суддею. Вони назвали військовий трибунал несправедливим та заявили, що їх піддають тортурам.
Деякі правозахисники також стверджують, що трибунали порушують права підсудних, і наполягають, щоб справи розглядались у цивільних судах. Втім, американський уряд ці звинувачення відкидає. Генерал Марк Мартинс – головний прокурор у цих справах.

Закон забороняє використання будь-якої інформації, отриманої в результаті тортур, жорстокого, негуманного чи принизливого ставлення до підозрюваного. А ми поважаємо закон.
Головний прокурор у справі генерал Марк Мартинс



Бетсі Паркс, яка втратила під час нападів свого брата, каже, що така поведінка підсудних лише демонструє їх неповагу до Сполучених Штатів. Таким чином, вважає вона, рішення провести слухання за межами країни є розумним.

«Їх терористичні дії одинадцятого вересня були оголошенням війни. Вони не заслуговують на цей привілей - використати американську судову систему», - говорить жінка.

Суд над терористами не поверне сина Джуді Джексон Райс та майже трьох тисяч інших, які загинули одинадцятого вересня. Втім, вона вимагає правосуддя.

«Це напевно найгірше, що сталося з цією країною. Ми повинні показати світові, що наша система працює. До того ж я вимагаю справедливості для свого сина.», - говорить жінка.

Вона вірить, що проведення судових слухань, навіть через одинадцять років після атак, нагадає американцям про значення та вплив подій того трагічного дня.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG