Спеціальні потреби

Кремль боїться влаштування в Росії «помаранчевої революції» - Карл Ґершман


Карл Ґершман
Карл Ґершман

І боїться, каже президент «Національного фонду на підтримку демократії», що без України колишньої імперської величі, про яку так голосно заявляє Кремль, не можна буде відродити.

Американську неурядову організацію «Національний фонд на підтримку демократії» визнали в Росії «небажаної». Своє рішення Генпрокуратура Росії пояснила тим, що фонд «брав участь у роботі щодо визнання нелегітимними підсумки виборчих кампаній», допомагав організовувати політичні акції і підтримував «дискредитацію служби в збройних силах» Росії.

Рішення Генпрокуратури РФ коментував президент фонду Карл Ґершман:

«Вони постійно говорять про загрозу «помаранчевої революції». Говорять про те, що в Росії не буде «помаранчевої революції». Вони її бояться і, природно, стверджують, що робилася вона руками іноземців, п'ятої колони, національних зрадників. І така поведінка з боку наляканої автократичної влади зовсім не дивує. Вони завжди говорять про націоналістичні почутті, роздмухують націоналістичні настрої і ксенофобію, щоб підтримати свою владу, бо демократичної легітимності у Кремля немає», каже президент «Національного фонду на підтримку демократії.

Рано чи пізно, впевнений Ґершман, ситуція в Росії зміниться, але не за нинішньої влади.

«Коли ви систематично вдаєтеся до насильства над своїм власним народом, обмежуєте їх права, крадете, у величезних масштабах крадете у людей з держбюджету, для власного збагачення, а потім інвестуєте ці кошти в міжнародну фінансову систему, рано чи пізно люди повстануть. Саме цього вони бояться. Вони це називають помаранчевою революцією. Насправді - це повстання людей, які просто втомилися від неналежного ставлення до себе. Чим був майдан? Майдан був повстанням проти клептократичного режиму. Режиму злодіїв. Очевидно, режим, який, краде, боїться народного повстання», - вважає він.

І боїться, каже Ґершман, що без України колишньої імперської величі, про яку так голосно заявляє Кремль, не можна буде відродити.

«Без України дуже складно втілити ідею традиційного російського імперіалізму. Без України Росія не може бути великою Росією ... Але народ України не здасться. Що Путіну вдалося - так це об'єднати українців. Завдяки його діям вони стали справжньою державою», - каже Карл Ґершман.

Що ж допоможе об'єднати росіян проти автократичного режиму - однозначної відповіді у Ґершмана немає. Він лише, в особі своєї організації, готовий активно працювати з людьми, які хочуть змін:

«Все залежить від того, чого хочуть люди, які працюють для просування демократії, верховенства права, боротьби з корупцією. У кінцевому результаті, йдеться про їх життя. Наша роль - це підтримка того, чого хочуть вони. Вони керують процесом, не ми», - заявив президент «Національного фонду на підтримку демократії» Карл Ґершман.

Згідно з чинним законодавством, «небажаній організації» забороняється вести свою діяльність на території Росії, а за співпрацю з нею передбачена кримінальна відповідальність.

Дивіться також: Валерій Чалий обіцяє докласти зусиль, аби Обама відвідав Україну

Валерій Чалий обіцяє докласти зусиль, аби Обама відвідав Україну. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG