Спеціальні потреби

Росія може скасувати заборону на імпорт грузинських вин


Росія може скасувати заборону на імпорт грузинських вин
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Direct link

Росія може скасувати заборону на імпорт грузинських вин

Археологи вважають, що вперше людство почало виготовляти вино саме тут, у цих горах на сході Грузії. Вісім тисяч років тому вино виготовляли у квеврах – величезних глиняних посудинах, просочених бджолиним воском і закопаних у землю. Американець Джон Вурдеман дотримується древніх технологій, виготовляючи власне вино «Сльози фазана».

«Ми стоїмо біля початків відродження традиційного виноробства. Попереду ще багато роботи, і передусім потрібно ретельніше все вивчити», - говорить Джон.

Джон рекламує свою винарню влаштовуючи гостям тури і даючи скуштувати напою. Тут, на сході Грузії, Джон посадив для проби 340 видів грузинського винограду, намагаючись повернути історію і виготовити відомі старовинні сорти вина. Якість грузинського вина приваблює американців та європейців, як от Лізу Косту – власницю винного бару та магазину неподалік Сан-Франциско:

«Ми знайшли багато унікального в цьому вині. Люди, як наприклад Джон, які намагаються зберегти традиції виноробства старовинних сортів. Якість вина говорить сама за себе», - переконана Ліза.

Грузинське вино сьогодні експортується у 50 країн. Експорт закордон збільшився частково завдяки тому, що у 2006-му році президент Росії Дмитро Медведєв запровадив заборону на продаж грузинських вин. Хоча сьогодні Грузія за об‘ємом експортує лише третину того, що експортувала 6 років тому, але завдяки кращій якості вина - заробляє стільки ж грошей. З приходом до влади нового Прем’єр-міністра – ближчого до Москви Бідзіну Іванішвілі, російські винні імпортери сподіваються, що ембарго на ввіз вина буде зняте. На думку Джона Вурдемана – це може негативно плинути на якість виробленого у Грузії вина:

«Відкриття російського ринку сильно збільшить попит. З‘являться люди які захочуть виробляти великі партії і менше турбуватимуться про якість».

«Відкриття російського ринку сильно збільшить попит. З‘являться люди які захочуть виробляти великі партії і менше турбуватимуться про якість»
Джон Вурдеман,
власник винарні
Джон говорить, що вино є невід’ємною частиною грузинської культури вже тисячі років, а Росія лише тепер починає відходити від пиття горілки. Французький винороб Жакез Флурі, який теж має магазин грузинських вин говорить, що ембарго Росії змусило Грузію покращити якість своїх вин:

«Цей крок змісив Грузію переглянути якість своїх вин, адже вони пішли на Захід, де відразу ж постало питання якості».

Офіційно, Росія забороняє продаж грузинських вин з міркувань безпеки для здоров’я. Втім, говорить Жакез, російські вино мани мають іншу думку:

«Я бачу, що росіяни сідають на паром із Санкт-Петербурга в Естонію щоби купити там грузинського вина. Вони купують ящиками і везуть назад в Росію. Тож я думаю в Росії є величезний попит на це вино».

Російські поціновувачі вина вже зробили свій вибір. Тепер справа за російським урядом переглянути своє ставлення і вирішити – чи зашкодить виготовлене за старовинними рецептами грузинське вино здоров’ю пересічного росіянина, чи ні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG