Спеціальні потреби

Чи зможуть Михаїл Саакашвілі та Бідзіна Іванішвілі поділити владу?


Чи зможуть Саакашвілі та Іванішвілі поділити владу?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
Direct link

До жовтня наступного року обидва політичні суперники - Михаїл Саакашвілі та Бідзіна Іванішвілі – залишатимуться при владі та будуть змушені шукати компроміси.

У Грузії стався перший мирний перехід влади з часу здобуття незалежності від Радянського Союзу. Але перемога на виборах мільярдера Бідзіни Іванішвілі означає не лише те, що в країні змінюється лідер. Змінюється і самий принцип розподілу влади, а також, як вважають деякі політичні оглядачі, і зовнішньополітична орієнтація країни.

Наступного тижня має зібратися грузинський парламент та обрати переможця виборів Бідзіну Іванішвілі прем’єр-міністром країни. Але Михаїл Саакашвілі залишається президентом до жовтня наступного року. Також його партія утримала в парламенті 45 місць. Отже обидві сторони мають співпрацювати та шукати компроміси.

«Правляча партія мала конституційну більшість протягом довгого часу. І це було дуже погано для грузинського парламенту. Партія при владі робила все, що хотіла», - говорить Марк Маллен, голова представництва «Transparency International» в Грузії.

Після виборів політичні пристрасті дещо охолонули, і Іванішвілі заявив, що всі урядовці, окрім найвищого рангу, залишатимуться на своїх посадах. Це – гарна новина, вважає Лоренс Шітс, директор Кавказького відділення Міжнародної кризової групи.

«Новобрана більшість з коаліції «Грузинська мрія» багато говорила про переслідування. Під час виборчої кампанії від них можна було постійно чути “покараємо, покараємо, покараємо”», - каже Шітс.

Шітс каже, що політичні суперники мусять співпрацювати – принаймні до кінця президентського терміну Саакашвілі:

«Міжнародні лідери та громадськість мусять постійно підкреслювати, що грузинські лідери мають бути реалістичними. Не можна, наприклад, вимагати негайної відставки Саакашвілі тому, що цього хоче інша сторона».

Компромісу обом сторонам доведеться шукати і в питаннях зовнішньої політики. Іванішвілі вже заявив, що зовнішньополітичний напрямок Грузії до Європи залишиться без змін:

Європа і Євроатлантичне співробітництво – сутність нашої стратегії. В цьому питанні ми продовжуватиме курс попереднього уряду. Ми рухатимемося у напрямку Європи, і Грузія в найближчому майбутньому стане членом НАТО
лідер коаліції "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі
Але Іванішвілі каже, що він шукатиме і тіснішого співробітництва з Росією. У Кремлі на це вже чекають.

«Ми сподіваємось, що нова влада в Грузії, коли вона буде сформована, провадитиме лінію на нормалізацію взаємовідносин зі всіма сусідами – і з Росією, і з Абхазією, і з Південною Осетією», - заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

У вівторок Сергій Лавров також зустрівся з президентом Південної Осетії, незалежність якої було визнано Росією. Грузинські лідери на це не реагували, зосередившись на передачі влади. Після вільних та справедливих виборів, які були швидко та з гідністю визнані переможеним президентом країни, на Грузію чекає нове випробування – перехідний період, а з ним - пошук чисельних компромісів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG