Спеціальні потреби

Генсек ООН їде в Україну "продовжувати" зернову угоду


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час візиту до Одеси 19 серпня 2022 року. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час візиту до Одеси 19 серпня 2022 року. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 7 березня відвідає Україну з наміром обговорити перспективи продовження Чорноморської зернової угоди, термін якої спливає 18 березня.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

"Генеральний секретар прибув до Польщі, на шляху в Україну", - повідомив у вівторок речник ООН Стефан Дюжаррік, додавши, що Гутерріш у розмові із президентом України Володимиром Зеленським обговорить зернову угоду "в усіх її аспектах та інших відповідних питаннях". Це вже третій візит Гутерріша в Україну за останній рік.

В ході цього візиту генсека ООН супроводжують його заступник з гуманітарних питань і координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс та Ребека Гріспан, генеральна секретарка Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), яка, за повідомленням видання Reuters, працює над сприянням експорту продовольства та добрив з Росії.

Нині агенція Reuters із посиланням на джерело в українському уряді повідомила, що Україна почала двосторонні онлайн-переговори щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи з міжнародними партнерами, але не з Росією. "Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів", - сказало джерело Reuters на умовах анонімності.

5 березня глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара "наполегливо працює над безперешкодною реалізацією та подальшим продовженням чорноморської зернової угоди".

На зустрічі країн Групи двадцяти в Індії державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Росію продовжити дію Чорноморської угоди.

За даними ООН, початкова Чорноморська зернова угода мала термін дії 120 днів, починаючи з 22 липня 2022 року. 17 листопада її продовжили ще на 120 днів, тепер термін її дії закінчується 18 березня.

Російські державні видання пишуть, що Кремль намагається отримати від західних країн гарантії щодо безперешкодного експорту російського аміаку, а у відповідь забезпечити роботу Чорноморської зернової ініціативи. Також днями Росія заявила, що погодиться продовжити угоду, лише якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників, хоча домовленість не мала на меті сприяти російському експорту зерна, а Росія продовжує експортувати великі обсяги зерна та іншої сільськогосподарської продукції поза угодою.

Напередодні стало відомо, що обсяг зерна, яке вивозиться з України, зменшився, а кількість перевірок суден скоротилася вдвічі, ніж чотири місяці тому.

Як заявила напередодні адміністраторка американської урядової агенції USDAID Саманта Пауер, росіяни блокують експорт зерна тим, що сповільнили процес інспекції суден настільки, щоб вивезення зерна стало невигідним для українських фермерів. Також Пауер застерегла, що не варто переоцінювати важливість угоди, адже вона не працює достатньо ефективно.

При цьому "щоб допомогти Україні продовжувати годувати світ" агентство США з міжнародного розвитку USAID оголосило про нові партнерства з приватним сектором для розвитку аграрного сектора України та допомоги із постачанням зерна до інших країн. При цьому 20 країн приєднались до оголошеної у листопаді президентом України Володимиром Зеленським ініціативи "Зерно з України".

У статті використано матеріали Reuters

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG