Спеціальні потреби

Правозахисники фіксують занепад рівня свободи в світі за 2013 рік


Україна на «мапі свободи» – частково вільна (жовтий колір; фіалковий – невільні країни)
Україна на «мапі свободи» – частково вільна (жовтий колір; фіалковий – невільні країни)
Правозахисна організація Дім Свободи (Freedom House) опублікувала щорічну доповідь «Свобода у світі-2014», в якій оцінюється ситуація з політичними правами і громадянськими свободами в переважній більшості держав і територій.

Згідно з даними доповіді, до «вільних» можна віднести 88 держав світу, в яких проживає приблизно 40% населення планети. 59 країн визнано «частково вільними» (чверть світового населення) і 48 держав, мешканцями яких є 35 % людства, названі
«невільними».

За минулий рік зменшилася кількість «вільних» держав (Індонезія та Сьєрра-Леоне перейшли в категорію «частково вільних»). У свою чергу, Єгипет і ЦАР вийшли з групи «частково вільних» і були приєднані до «невільних».

В цілому, в 2013 році позитивні тенденції були відзначені в 40 державах світу, негативні - в 44-х. Автори рейтингу відзначають, що негативні тенденції переважають над позитивними восьмий рік поспіль - це найтриваліший період за 41-річну історію публікацій доповіді.

Freedom House звертає увагу на те, що в світі істотно посилився «сучасний авторитаризм», який застосовує більш тонкі і, кінець кінців, більш ефективні методи, ніж традиційні диктатури.

Правозахисники Freedom House заявили, що серед країн світу, в яких минулого року стався серйозний відступ у дотриманні прав людини і громадянських свобод, опинилася й Україна.

Організація звернула увагу, що в Україні демократія минулого року продовжила занепад, що відбувається за влади президента Віктора Януковича. Зокрема, заявив її віце-президент Арч Паддінґтон, занепокоєння викликали сутички силовиків із противладними демонстрантами наприкінці того року. За його словами, США мали б енергійніше засуджувати такі події.

В інтерв’ю «Радіо Свобода» Арч Паддінґтон заявив: «Ми дуже стурбовані через Україну. Відколи Янукович прийшов до влади, країна значно опустилася, а минулого року опустилася ще далі. Нас також дуже непокоять події, що відбуваються там зараз. Нас турбує й те, що влада США не досить твердо протестувала проти політики української влади».

У Росії, мовиться у звіті, влада президента Володимира Путіна продовжила антидемократичні тенденції і у внутрішній, і в зовнішній політиці. Зокрема, за кордоном Росія продовжила минулого року «кампанію залякування» сусідів, вимусивши Україну і Вірменію перервати тісніші зв’язки з Європейським Союзом. Усередині країни влада пішла на кроки проти вразливих меншин, у першу чергу сексуальних та етнічних, і посилила контроль за засобами інформації.

Уряди Туркменистану й Узбекистану опинилися в цьому звіті серед десяти найгірших у світі порушників прав людини за минулий рік; Білорусь виявилась на ненабагато вищому місці. Натомість правозахисники, серед іншого, відзначили у звіті поступ у Грузії й Молдові.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG