Спеціальні потреби

Приплив іноземних бойовиків до лав ІДІЛ залишається значним


Зусилля західних країн щодо припинення припливу іноземних бойовиків до Сирії та Іраку починають приносити плоди, проте деяким потенційним бойовикам все ж вдається дістатися до лінії фронту.

За останніми оцінками, воювати в Іраку і Сирії вирушили більш 34 000 іноземних бойовиків не менше ніж із 120 країн, розповіло «Голосу Америки» анонімне джерело в американській розвідці. У їх числі близько 6 000 вихідців із західних країн.

Цей показник вищий минулої оцінки, за даними на жовтень 2015 року, коли говорили про 30 000 іноземних бойовиків із 115 країн, серед яких було 4 500 жителів Заходу.

Число американців, що відправилися або спробували відправитися до Сирії та Іраку для участі в конфлікті залишилося незмінним і становить близько 250 осіб, розповіло джерело.

Близькі до справи офіційні особи попереджають, що зростання числа іноземних бойовиків може бути обумовлене рядом факторів, у тому числі збільшенням обсягів одержуваної інформації і зусиллями розвідки з ідентифікації бойовиків.

За словами співробітників розвідки, більшість добровольців швидше за все приїхали в зону конфлікту після захоплення Мосула бойовиками «Ісламської держави» в червні 2014 року.

«Потім потік поступово скоротився, бо стало фізично складніше дістатися туди, а багато країн, не тільки США, посилили контроль, – розповідає Патрік Скіннер, колишній співробітник розвідки, а нині співробітник консалтингової компанії в галузі безпеки і розвідки Soufan Group.

Однак, за його словами, цього недостатньо, щоб відлякати охочих вступити до лав ісламістів.

«Поки є люди, які хочуть туди поїхати, вони зможуть туди дібратися. Ми переоцінили свою здатність виявляти і припиняти пересування екстремістів», – говорить він.

І хоча в Міністерстві оборони вказують на численні свідчення того, що «Ісламській державі» доводиться звернутися до заклику на службу для розширення своїх рядів, до угруповання раніше надходить стабільний приплив новобранців, достатній, щоб забезпечити постійний контингент чисельністю 20-30 тисяч бійців.

До кінця 2015 року до «Ісламської держави» вступали трохи більше 1000 іноземних бойовиків на місяць, розповіло знайоме з інформацією з даного питання джерело. За його словами, найпопулярнішим маршрутом до Сирії залишається Туреччина, незважаючи на спроби країни посилити прикордонний контроль.

«Все це робиться за допомогою контрабандистських мереж в Туреччині, які працюють на території Туреччини, Іраку і виразно Сирії», – розповів нам в інтерв’ю по Skype колишній співробітник служб безпеки і розвідки Канади Мубін Шаіх.

«Цим мережам приділяється деяку увагу, але немає достатньої зосередженості на боротьбі з цими мережами та створенні структури, в якій буде завдано поразки ІДІЛ», – пояснює він.

Представники антитерористичних відомств США також стурбовані, що вступ Росії в конфлікт на боці сирійського лідера Башара Асада підштовхне ще більше людей приєднатися до бойовиків.

«Не буде дивним, якщо ІДІЛ зробить участь Росії в конфлікті частиною своєї апокаліптичної пропаганди і допоможе звузити розрив між різними поколіннями джихадистів, проводячи аналогію між діями Москви в Афганістані та Сирії», – заявив один з американських фахівців з боротьби з тероризмом.

Дивіться також: Покращити успішність школярів дозволила ця програма, вигадана у Вашингтоні

Покращити успішність школярів дозволила ця програма вигадана у Вашингтоні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

XS
SM
MD
LG