Спеціальні потреби

У 2012-му вартість хліба буде важливим чинником світової політики


Наприкінці 2011-го ціни на продовольчі товари у світі дещо зменшились порівняно із рекордним рівнем, встановленим у січні. Втім, за словами експертів, допоки не буде вирішено базові проблеми у харчовій промисловості, людям варто готуватись до нових стрибків цін на харчі, а непрофесійним урядам – до революцій.

Цього року високі ціни на продукти разом з жорсткими репресіями та корупцією підбурили мільйони людей в арабських країнах до повстань, які змінили обличчя регіону.

Шенген Фан з Міжнародного інституту дослідження харчової політики каже, що політичну пожежу в країнах Близького Сходу могла спричинити Росія, точніше пожежі на полях, які влітку знищили третину врожаю. Відтак, Росія відмовилась надати зерно для експорту та спричинила паніку та зростання цін на світовому продовольчому ринку.

Схоже, що і надалі ціни на продукти лишатимуться нестабільними. Пропозиція на ринку продуктів не встигає за попитом. Населення світу вже складає 7 мільярдів, а до 2050-го сягне 9 мільярдів. Зі зростанням добробуту в таких країнах як Китай, люди починають споживати більше м’яса. Це означає, що тваринництво потребує більше комбікормів.

На зростання цін впливає і все ширше використання продовольчих культур для виробництва біопалива. У 2011-му році США використали на виробництво біопального більше кукурудзи, ніж пішло на потреби тваринництва.

На ринок вплинули і погодні коливання. Через змін клімату – у майбутньому виробники не зможуть розраховувати на передбачувану погоду. Відповідно до серйозності ситуації у 2011-му році міністри великої 20-ки вперше зустрілись для обговорення продуктової кризи. Раніше, у 2009-му лідери Великої вісімки пообіцяли виділити 22 мільярди на розвиток сільського господарства у країнах, що розвиваються. Втім, за словами експерта Кріса Баррета, через фінансову кризу, нужденні так і не побачили цих грошей:

«Політичні та економічні проблеми у провідних країнах не дозволяють їм організовано та вчасно реагувати на вимоги громадськості».

Втім ціни на продукти харчування збільшуються дуже швидко і не чекатимуть, поки країни заходу вирішать свої проблеми.

«Якщо ми не будемо інвестувати в сільське господарство та виробництво продуктів харчування, ціни зростатимуть, а пропозиція на ринку зменшуватиметься», – вважає Шенген Фен.

Хороші новини полягають у тому, що зростання попиту може стимулювати фермерів. Рекордні врожаї 2011-го року дозволили дещо вгамувати зростання цін, втім не в усіх регіонах світу. У Єгипті ціни зросли. В інших країнах вони стабільно високі. Загальні прогнози передбачають, що у 2012-му вони зростуть ще більше. Загадуючи події у Північній Африці, можна передбачити, що вартість хліба у новому році буде важливим чинником політики.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG