Спеціальні потреби

Мобільники допомагають африканським фермерам збільшити продуктивність


Мобільники допомагають африканським фермерам збільшити продуктивність
Мобільники допомагають африканським фермерам збільшити продуктивність

На думку експертів, проблему голоду та нестачі харчів у країнах, що розвиваються, можна частково вирішити силами місцевих фермерів. Для цього треба збільшити їхню продуктивність праці і навчити передовим сільськогосподарським технологіям. Ефективно розповсюдити інформацію серед фермерів допомагають мобільні телефони. У коротких відеоінструкціях, спеціально створених для перегляду на мобільниках, американські науковці вчать африканських фермерів як вирощувати зернові та захищати врожай від шкідників.

Мобільний зв’язок – давно вже не новинка в африканських країнах, як і телефони з функцією відео. Учені з американського університету Пердю якось випадково угледіли, як група африканців ремонтувала зрошувальну систему за відеоінструкціями з телефону. Науковець Джес Лоуенберг-Дебор каже, що побачене їх самих надихнуло на створення коротких навчальних відео для африканських фермерів:

«Коли ми дізналися, що чимало фермерів мають мобільні телефони, здатні програвати відео, ми подумали, чому б нам не використати мобільні телефони як засіб спілкування з цими фермерами».

Відео, про те як захищати врожай від комах – останній хіт серед аграріїв. Пояснити технологію на папері – важко. А от після перегляду міні-фільму – усе стає одразу зрозумілим.

Науковці уже озвучили міні-фільми більш ніж десятьма мовами. Кліпи далекі від голлівудської якості, адже зняті силами аматорів. Та головне – вони надзвичайно ефективні. Науковці навіть провели експеримент – завантажили навчальне відео на сім телефонів, і вирішили дослідити, де цей ролик потім опиниться.

«Лише за місяць фермери переслали це відео на 118 інших телефонів, поділившись з фермерами у п’ятдесяти інших селах. Мобільні відео – надзвичайно ефективні. Тим більше інвестиції в такі проекти мінімальні», – каже Джес Лоуенберг-Дебор.

Окрім учених з університету Пердю – схожу технологію викладання використовують і науковці Іллінойського університету. Щоправда, тут міні-фільми роблять за допомогою комп’ютерної графіки. У цьому мультфільмі науковці, наприклад, демонструють як приготувати розчин з насіння дерева німа, який є досить ефективним у боротьбі з комахами». Науковець Іллінойського університету Толулоп Агунбіаде каже, що поширити інформацію серед фермерів трохи важко, тому що частина з них не вміє читати. Але за допомогою анімації – все легко пояснити.

Високі технології – приходять на озброєння тих, хто намагається вирішити нагальні проблеми країн третього світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG