Спеціальні потреби

Експерт порадив США не "світити" F-22 у Сирії, бо Росія може навчитись їх відстежувати


F-22 летить на надзвуковій швидкості. 2009-й рік
F-22 летить на надзвуковій швидкості. 2009-й рік

Російські військові у Сирії можуть використовувати просунуті системи ППО для збору інформації про винищувачі 5-го покоління ВПС США F-22 Raptor. Про це на сторінках видання Defense One пише бойовий пілот, майор ВПС США Джагара Матісек.

На думку Матісекта, використання США у Сирії даних літаків невиправдане з огляду на поставлену перед ними місію (знищення цілей ІДІЛ, які не захищені системами ППО, для подолання яких була би необхідна технології малої помітності - прим. ГА) і лише дає Росії нагоду зібрати раніше недоступну інформацію про них, використовуючи ЗРПК "Панцир С1", а також ЗРК С-300 та С-400.

"Важко придумати кращий спосіб покращити характеристики ЗРПК "Панцир С1, ніж використання його для стеження за польотами F-22 та інших літаків у дуже активній зоні бойових дій. Зібрана інформація може бути використана для покращення алгоритимів стеження, удосконалення засобів ППО та поглиблення розуміння зброї, яку викорстовують США та їх союзники по коаліції, що здійснює повітряну кампанію проти ІДІЛ", - попереджає Матісек.

Автор наголошує, що розміщені Росією у Сирії ЗРК С-300 та С-400 мають здатність вловлювати сигнали на значних відстанях, а остання нібито здатна збити винищувачі малої помітності F-22.

"Припиніть використовувати у Сирії F-22; їх стелс характеристики там навряд затребувані, а кожен бойовий виліт дає Москві можливість попрактикуватись у стеженні за ними. Обмежте використання просунутої авіаційної радіоелектроніки і, тим самим, ви обмежите спроби російської розвідки зібрати інформацію, яку згодом Росія зможе використати для удосконалення зброї, військової дотрини, стратегії та тактики", - пише експерт.

На думку Матісека, США мають замінити F-22 у Сирії на застарілі, проте надійні, штурмовики А-10, які, на його переконання, "найкраще підходять оперативній обстановці у Сирії, зокрема через їх надзвичайну вогневу потужність та використання у літаку застарілих технологій та радіоелектроніки".

Дивіться також: Можливі наслідки участі Росії у війні в Сирії

Можливі наслідки участі Росії у війні в Сирії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG