Спеціальні потреби

Перші F-16 для навчання пілотів ПС ЗСУ відправлені з Нідерландів до Румунії


Винищувачі F-16 ВПС Нідерландів літають під час демонстраційного польоту, 4 липня 2023 року. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Винищувачі F-16 ВПС Нідерландів літають під час демонстраційного польоту, 4 липня 2023 року. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Перші п'ять винищувачів F-16 для навчання українських пілотів відправлені з Нідерландів до Румунії.

Загалом Нідерланди поставлять 12-18 цих винищувачів третього покоління для використання в новому європейському навчальному центрі F-16 у Румунії, який незабаром буде відкрито, повідомило міністерство оборони.

Нідерланди також пообіцяли поставити F-16 в Україну для використання в бойових діях. Раніше про такі плани також заявляли Данія, Норвегія та Бельгія.

Окрім Румунії українські пілоти проходять підготовку також у США, при чому кілька українських льотчиків перейшли до вивчення основ пілотування F-16 під керівництвом інструкторів Національної гвардії військово-повітряних сил США в Аризоні. Як повідомляв Голос Америки, йдеться про навчання спочатку на тренажерах, а згодом – на реальних реактивних літаках F-16, відповідно до програми Повітряних сил США.

Наприкінці жовтня у Пентагоні заявили, що на підготовку українських пілотів для управління винищувачами F-16 знадобиться 5-9 місяців. Деякі експерти припускають, що безпосередньо на фронті ці літаки почнуть використовуватись пілотами ЗСУ не раніше липня 2024.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG