Спеціальні потреби

Європарламент ухвалив найперший у світі всеохопний закон з регулювання штучного інтелекту. Детально


Закон з регулювання ШІ, ухвалений Європарламентом 13 березня, може стати "зразком для наслідування" в світі. (Ілюстрація: REUTERS/Dado Ruvic)
Закон з регулювання ШІ, ухвалений Європарламентом 13 березня, може стати "зразком для наслідування" в світі. (Ілюстрація: REUTERS/Dado Ruvic)

Європейський парламент у середу, 13 березня, остаточно схвалив найбільш амбітний та далекосяжний набір правил щодо регулювання штучного інтелекту (ШІ), включно з регулюванням таких потужних систем, як ChatGPT компанії OpenAI, повідомляє агентство AFP.

Закон запровадить зразок для наслідування що стосується штучного інтелекту, який заслуговує на довіру, в усьому світі
Урсула фон дер Ляєн

Новий закон ЄС про штучний інтелект зосереджений на використанні ШІ, який може становити високий ризик, приватним і державним секторами, й посилює зобов’язання для розробників, встановлює суворіші правила щодо прозорості для найпотужніших моделей, таких як ChatGPT, а також запроваджує повну заборону застосунків, які визнані надто небезпечними.

Посадовці Європейського Союзу зазначають, що правила, які було вперше запропоновано ще у 2021 році, захистять громадян блоку від ризиків, пов’язаних із технологіями ШІ, водночас сприяючи інноваціям. Однак, пересічні європейці не помітять різниці одразу, адже закон буде впроваджено протягом трьох років.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала голосування, яке започаткувало “новаторську структуру для інноваційного ШІ з чітким захистом”.

“Це принесе користь фантастичному резерву талантів Європи. І запровадить зразок для наслідування що стосується штучного інтелекту, який заслуговує на довіру, в усьому світі”, — зазначила вона на своїй сторінці в мережі X.

З цим погодився Гійом Кунесон, партнер юридичної фірми Linklaters, з яким спілкувалося видання The Guardian.

“Користувачі зможуть бути впевнені, що інструменти штучного інтелекту, до яких вони мають доступ, були ретельно перевірені та безпечні у використанні. Це подібно до того, як користувачі банківських програм можуть бути впевнені, що банк вжив суворих заходів безпеки, щоб вони могли безпечно використовувати застосунки”, - зазначив Кунесон.

Видання також зауважує, що новий закон матиме вплив за межами Євросоюзу, адже Брюссель вважають впливовим регулятором у секторі новітніх технологій.

“Багато інших країн спостерігатимуть за тим, що відбувається в ЄС після ухвалення Закону про штучний інтелект. Підхід ЄС, ймовірно, буде скопійований, лише якщо буде показано, що він працює”, – додав Кунесон.

За ухвалення законопроєкту проголосували 523 депутати Європарламенту, тим часом як 46 проголосували проти. 27 країн-членів ЄС очікувано затвердять закон у квітні, після чого його буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС у травні або червні.

Закон про штучний інтелект підштовхнув майбутнє штучного інтелекту в людиноцентричному напрямку, у напрямку, де люди контролюють технологію і де вона — технологія — допомагає нам використовувати нові відкриття, економічне зростання, суспільний прогрес і розкривати потенціал людини
Драгош Тюдораш

Брюссель прискорив зусилля щодо прийняття нових правил щодо ШІ після того, як наприкінці 2022 року компанія OpenAI випустила свою систему ШІ ChatGPT, у такий спосіб спонукавши подальше пришвидшення світових перегонів у сфері ШІ.

Разом із загальним захопленням можливостями генеративного штучного інтелекту, прийшло швидке усвідомлення загроз — не в останню чергу через те, що створені штучним інтелектом аудіо- та відео матеріали, які є так званими “глибокими фальшивками” (deepfakes англійською), можуть сприяти посиленню кампаній з дезінформації.

“Сьогодні знову історичний день на нашому довгому шляху до регулювання штучного інтелекту”, — сказав Брандо Беніфей, італійський законодавець, який просував закон у парламенті разом із депутатом від Румунії Драгошем Тюдорашем, цитує AFP.

“Нам вдалося знайти дуже тонкий баланс між інтересом до інновацій та інтересом до захисту”, — сказав Тюдораш журналістам перед голосуванням.

“Закон про штучний інтелект підштовхнув майбутнє штучного інтелекту в людиноцентричному напрямку, у напрямку, де люди контролюють технологію і де вона — технологія — допомагає нам використовувати нові відкриття, економічне зростання, суспільний прогрес і розкривати потенціал людини”, - цитує Тюдораша видання The Washington Post.

Правила, що стосуються моделей штучного інтелекту, таких як ChatGPT, набудуть чинності через 12 місяців після того, як закон вступить в лису, тим часом більшість інших положень стануть обов’язковими до виконання через два роки після того.

The Washington Post нагадує, що президент США Джо Байден у жовтні 2023 року підписав указ щодо регулювання ШІ, тим часом як законодавці щонайменше семи штатів працюють над власним законодавством у цій сфері.

Також президент Китаю Сі Цзіньпін запропонував свою Глобальну ініціативу управління штучним інтелектом для справедливого та безпечного використання штучного інтелекту.

Країни G7 та інші держави світу, а також міжнародні організації, такі як Організація Об’єднаних Націй, теж працюють над створенням низки правил та обмежень у сфері ШІ.

Що передбачено законом про ШІ

Як зазначає The Guardian, закон визначає штучний інтелект як “машинну систему, призначену для роботи з різними рівнями автономності”, яка може демонструвати “адаптивність після впровадження” — тобто має здатність до навчання — й на основі отриманих вхідних даних може “генерувати результати, такі як прогнози, контент, рекомендації чи рішення, які можуть впливати на фізичне або віртуальне середовище”. Це визначення охоплює широкий спектр систем, від ChatGPT до чатботів та технологій сортування заявок на відкриті вакансії.

Закон про штучний інтелект використовує підхід, заснований на оцінці ризику: чим ризикованіша система, тим суворіші вимоги до неї передбачено в правилах, аж до прямої заборони на певні інструменти штучного інтелекту, які вважають найбільш загрозливими.

Відтак розробники систем штучного інтелекту високого ризику повинні провести оцінку ризиків і переконатися, що їхні продукти відповідають законодавству, перш ніж вони стануть доступними для громадськості.

“Ми регулюємо якомога менше і стільки, скільки потрібно, з пропорційними заходами для моделей штучного інтелекту”, – заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, якого цитує AFP.

Серед систем, які підлягатимуть забороні, пояснює The Guardian, будуть ті, які мають за мету маніпулювати людьми для завдання шкоди; системи “соціальних балів”, які класифікують людей на основі соціальної поведінки чи особистості; системи поліційного контролю на основі прогнозу чи передбачення; моніторинг емоцій людей на роботі чи в школі; системи “біометричної категоризації”, які сортують людей на основі їхніх біометричних даних (фотографії, відбитків пальців), з метою визначення раси, сексуальної орієнтації, політичних поглядів чи релігійних переконань; складання баз даних розпізнавання облич шляхом копіювання зображень облич з Інтернету чи відеоспостереження.

Що стосується розпізнавання облич в режимі реального часу в громадських місцях, то воно загалом буде заборонене, але існуватимуть винятки для правоохоронних органів, й поліція повинна буде отримати дозвіл суду перед будь-яким подібним застосуванням ШІ. Винятки становитимуть пошук жертв торгівлі людьми та сексуальної експлуатації, запобігання терористичним загрозам та ідентифікацію осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, додає Forbes.

До дозволених систем “високого ризику”, які підлягатимуть підвищеному контролю, належатимуть ті, які застосовано у критично важливих об’єктах інфраструктури, як-от водопостачання, газ і електрика, а також системи, що використовують в освіті, працевлаштуванні, охороні здоров’я та банківській справі, серед інших, пояснює The Guardian.

На додаток, зауважує The Washington Post, розробники моделей штучного інтелекту загального призначення — такі як OpenAI й Google — повинні будуть детально інформувати щодо текстів, зображень, відео та інших даних в Інтернеті, які використано для навчання систем, й дотримуватися законодавства ЄС про авторське право.

Що стосується зображень, відео чи аудіо, створених ШІ як “глибокі фальшивки” на основі реальних людей, місць або подій, то вони повинні бути позначені як штучно маніпульовані.

Для забезпечення нагляду за дотриманням норм закону, зауважує The Washington Post, кожна країна ЄС створить власну службу контролю ШІ, куди громадяни зможуть поскаржитися в разі потреби. Також буде створено Офіс штучного інтелекту на рівні ЄС, який забезпечуватиме виконання та нагляд за виконанням закону.

За порушення норм закону компанії-розробники можуть бути оштрафовані на суми від 7,5 мільйонів до 35 мільйонів євро, залежно від типу порушення та розміру фірми.

Реакції на ухвалення закону

Роль ШІ у житті людей по всьому світу очікувано зростатиме, й прийняття цього закону викликало неоднозначну реакцію.

Великі технологічні компанії публічно підтримують законодавче регулювання у сфері ШІ загалом, хоч й мають розбіжності щодо специфіки регулятивних норм, зазначає The Guardian.

З погляду організації Access Now, яка опікується громадянськими правами у цифровій сфері, обмеження, запропоновані у законі, є недостатніми.

“Остаточний текст сповнений лазівок, виключень і винятків, що означає, що він не захистить ані людей, ані їхні права людини від деяких найнебезпечніших способів використання ШІ”, — цитує AFP заяву Access Now.

Тим часом організації, які представляють європейські креативні та культурні кола, привітали прийняття закону у спільній заяві, але закликали ЄС забезпечити “реалізацію цих важливих правил на практиці значущим і ефективним способом”, додає агентство.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG