Спеціальні потреби

Західні ЗМІ повідомили про евакуацію двох київських лікарень через погрози шефа білоруського КДБ


Екстрена евакуація дітей дитячої лікарні в Києві 26 квітня 2024 року. Офіційні особи в столиці України Києві оголосили про евакуацію двох лікарень 26 квітня, побоюючись, що вони можуть стати об’єктами російських ударів. (Фото Сергія ЧУЗАВКОВА / AFP)
Екстрена евакуація дітей дитячої лікарні в Києві 26 квітня 2024 року. Офіційні особи в столиці України Києві оголосили про евакуацію двох лікарень 26 квітня, побоюючись, що вони можуть стати об’єктами російських ударів. (Фото Сергія ЧУЗАВКОВА / AFP)

Західні ЗМІ повідомили, що міська влада у Києві оголосила евакуацію двох лікарень, у тому числі дитячої, після того, як голова Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі заявив, що там перебувають українські військові, ховаючись «за спинами хворих дітей».

У п'ятницю Київська міська адміністрація заявила, що урядовці побоюються, що лікарні можуть стати об’єктом російських ударів.

«Місто розпочинає термінову евакуацію двох лікарень, оскільки в мережі поширюється відео, яке фактично анонсує ворожий напад на ці медичні заклади», – повідомили в Київській міській адміністрації.

Як пише газета The Washington Post, виступаючи перед Всебілоруськими народними зборами, голова КДБ Білорусі Іван Тертель заявив, що в київських лікарнях ховаються «терористи». Він назвав адреси двох лікарень, що розташовані поруч на одній вулиці, і сказав, що терористів «спіткає заслужена кара».

У Києві цю заяву назвали «абсолютною брехнею» і звернулися до Служби безпеки України. Там назвали цю заяву «інформаційно-психологічною операцією, що грає на руку Росії», але додали, що за час широкомасштабної війни «громадяни розуміють важливість дотримання правил безпеки».

Французький телеканал France 24 повідомив з місця подій про евакуацію хворих дітей, які раніше через постійні атаки з повітря були змушені спускатися в укриття, а в п'ятницю дізналися, що мусять покинути приміщення лікарні через загрозу прямого нападу на неї. Хворих дітей перевезли до інших лікарень Києва, чи відпустили для домашнього лікування.

Телеканал нагадує, що за даними Світової організації з охорони здоров'я з лютого 2022 року українські медичні заклади зазнали близько 1600 російських нападів, в результаті чого загинуло понад 100 людей.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що «з розбитим серцем» дивилася на кадри евакуації дитячої лікарні в Києві через погрози з боку "наближених диктатора Лукашенка з КДБ".

«Ніхто не буде в безпеці, доки ці терористи-спільники з Путіним залишаються при владі в нашій країні. Народ Білорусі з Україною!» – запевнила білоруська політикиня, як перебуває в еміграції через загрозу арешту в Білорусі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG