Спеціальні потреби

Новий договір щодо порятунку євро спричинив поділ між країнами ЄС


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

Керівники країн-членів Європейського Союзу пообіцяли посилити фінансову дисципліну для подолання боргової кризи, проте не змогли домовитися про внесення змін до договору ЄС.

На дводенному саміті, який проходить у Брюсселі, Франції і Німеччині не вдалося переконати всіх 27 членів ЄС погодитися на зміну договору. Париж і Берлін домагалися посилення бюджетної дисципліни з автоматичним штрафом для тих країн єврозони, які виходять за межі запланованих витрат. Вони закликали до внесення поправок до Лісабонського договору, які зробили б такі санкції обов'язковими.

Проте, прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон заявив, що запропонований план порятунку євро не відповідає британським інтересам і підважує суверенітет країни, тому він не підпише доопрацьовану версію договору ЄС.

Угорщина також виступила проти нового договору. Швеція і Чехія поки що не визначилися щодо своєї позиції у цьому питанні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG