Спеціальні потреби

Європейський Союз продовжив санкції проти Росії з приводу ситуації в Україні


Через незмінно тривожну ситуацію на Сході України, Європейський Союз продовжив персональні санкції проти російських посадовців та проросійських сепаратистів на наступні півроку. На цей час їхні активи залишаться замороженими. Також, як і раніше, їм буде заборонений в’їзд до країн Європейського Союзу. Нагадаємо, у липні – ЄС також продовжив економічні й секторальні санкції проти Росії до 31 січня 2017 року. Як все це вже вплинуло на економіку й настрої в країні, де вже за три дні мають відбутися загальнонаціональні парламентські вибори.

Продовженням персональних санкцій ЄС вкотре покарав винних у підриві українського суверенітету та територіальної цілісності. Цього разу під санкції потрапили майже 150 людей і близько 37 фірм. Росія вже сповна відчула економічний удар. Серед міст, які найбільше потерпають від кризи – й центр автомобільної промисловості – місто Тольятті в Самарській області. Співробітники тутешнього збанкрутілого АвтоВАЗагрегату кажуть: бездарні керівники – на місцевому й урядовому рівнях ведуть країну в нікуди.

Говорить колишня співробітниця Автовазу Світлана Савицька:

«Якщо у нас такі господарі будуть і надалі, то не лише наше місто помре, а помре повністю вся Росія. Як не сумно це звучить, у нас не те, що нема патріотизму, у нас єдності нема в народі».

Світлана Савицька не отримувала зарплатню з травня 2015 року. Тоді їй востаннє виплатили зароблені двісті доларів. Її історія – яскравий показник: як всього за кілька років західних санкцій та падіння цін на нафту «просіла» російська економіка. А Тольятті – з осередку зайнятості –перетворився на депресивну зону.

Такої ж думки лідер незалежної робітничої профспілки Петро Золотарьов:

«Соціальна напруга є у всіх сферах життєдіяльності людей. Так триває давно. Особливо відчутною стала остання криза, з якої все ніяк не вдається вибратися. Відбуваються масові скорочення, звільнення співробітників, а також зниження рівня їхніх заробітків. Ця сумна ситуація призводить до протестних настроїв».

Готовність до протестів тутешні мешканці відчули на третій рік західних санкцій дії західних санкцій. Але дехто до цього часу не чекав. За різними оцінками – лише протягом попередньо року місто покинули від восьми до вісімдесяти тисяч чоловік. Серед таких і Антон Чехов, який перебрався до США. В Росію він повернувся, щоби вже за кілька днів проголосувати на парламентських виборах.

Колишній мешканець Тольяті Антон Чехов каже, що треба міняти владу:

«На мою думку – партію влади треба міняти. Якщо за скільки там 15-16 років партія влади не змогла окрім своїх популістських заяв зробити нічого серйозного, щоби здійснити прорив всередині країни, то значить треба її змінювати».

Цікаво, що вихід із кризи, попри все пережите – Антон бачить у поверненні до ідеології минулого – комунізму. Саме за них цю партію він радше за все віддасть свій голос на виборах у неділю. І у такій думці – він не єдиний – згідно з опитуваннями Левада-центру, які були проведені у серпні – Комуністична партія має підтримку серед 15 відсотків російських виборців.

Дивіться також: 11 вересня - історія українця, який ніколи не повернувся з веж-близнюків

11 вересня - історія українця, який ніколи не повернувся з веж-близнюків. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG