Спеціальні потреби

Конгресмен Енґель: «Ні – продажу військових кораблів Росії»


Конгресмен Е. Енґель
Конгресмен Е. Енґель
Не продавати французькі військові кораблі Росії вимагає американський конгресмен-демократ Еліот Енґель. Про це він, разом зі своїми колегами з Конгресу, написав у листі до генерального секретаря НАТО Андерса Фоґ Расмуссена. Натомість конгресмени закликають НАТО купити або орендувати ці ж кораблі для зміцнення власних сил альянсу.

На їх думку, таке придбання стане дуже потужним сигналом про те, що союзники по НАТО не будуть терпіти витівки президента Російської Федерації Володимира Путіна.

«Ми бачимо, що президент Путін готовий розтоптати суверенітет сусіда задля розширення своєї влади і території. І тому остання річ, яку наші союзники мали б робити – це допомагати йому нарощувати військову міць», - заявив член комітету Конгресу із зовнішньої політики Еліот Енґель.

За його словами, якщо Франція все ж таки наважиться на продаж, кораблі дадуть Росії можливість робити в майбутньому те, що вона вже зробила в Криму.

«Був час, після закінчення «холодної війни», коли ми думали, що Росія йде на співпрацю і може бути партнером з європейської стабільності, цей період, на жаль, минув. Дуже важливо, щоб країни НАТО більше не забезпечували Росію потужною зброєю, підвищуючи її здатність залякувати або й окупувати території сусідів», – йдеться в листі.

Конгресмени також наголошують, що кораблі, можуть бути використані у військових операціях проти України в майбутньому.

«Ці кораблі... можуть використовуватися для операцій в Криму, в тому числі, сприяти швидкому розгортанню військ, обладнання, і бойових вертольотів проти слабко захищених областей України та інших держав регіону», – переконують конгресмени.

Кораблі-амфібії класу «Містраль», які хоче придбати Росія, вміщують до 700 військовослужбовців, 60 військових транспортних засобів, чотири десантні катери і 16 гелікоптерів, що, безперечно, є грізним компонентом для будь-якої воєнної кампанії.

«Ми розуміємо, які фінансові втрати може понести Франція в разі, якщо скасує контракт. Кораблі коштують близько 1,6 мільярда доларів, і над їх будівництвом працюють сотні робітників. Але ми цінуємо готовність уряду Франції відкласти остаточне рішення щодо продажу до цієї осені. (...) Ми вважаємо, що спільне придбання НАТО «Містралів» дійсно буде безпрограшним ходом – для Франції, для НАТО, для України й інших держав у регіоні, що перебувають під російським тиском», – резюмують конгресмени.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG