Спеціальні потреби

США можуть накласти санкції на усіх російських дипломатів


Наступного вівторка Комітет Палати представників із закордонних справ розглянуть законопроект (H.R. 4278), покликаний підтримати суверенітет та розвиток демократичних інститутів, а також – накласти санкції на тих, чиї дії сприяють підриву української незалежності та стабільності. Автори законопроекту – голова комітету, республіканець Ед Ройс та конгресмен-демократ Еліот Енґель.

Компонент законопроекту, що включає санкції, включає наступні елементи:

  • Кодифікувати накази президента щодо санкцій проти осіб, причетних до насилля в Україні. Це включає останній наказ президента, спрямований проти цілих секторів економіки.
  • Закликає президента накласти санкції на осіб в середині Росії та за її межами, які впливають значним чином на формулювання та здійснення зовнішньої політики Росії.
  • Надає право президенту ввести санкції проти усіх, хто від листопада 2013-го року підривав демократичні процеси та причетний до серйозних порушень прав людини в Україні; порушував територіальну цілісність України; вчинив великомасштабні корупційні дії, включно з привласненням українських активів; учасників російського ринку зброї або тих, хто надавав їм матеріальну підтримку.
  • Вимагає від Президента регулярно звітувати перед Конгресом щодо осіб в російському уряді, які здійснюють вищезазначені дії.
  • Вимагає від Адміністрації США ретельно перевіряти банки, особливо російські банки, аби встановити їх можливу причетність до розкрадання активів в Україні, відмивання грошей, тероризму чи надання допомоги в уникненні санкції чи анексії Криму.

США та Європа мають посилювати суверенітет та незалежність України. Це означає допомогу українській демократії, що тільки набирає силу, перед проведенням виборів в травні, та посилення її економіки, включно з допомогою у зменшенні залежності Східної Європи від Путіна в енергетичному секторі.
Ед Ройс, конгресмен
Також законопроект критикує Державній департамент за недостане застосування закону проти росіян, причетних до розповсюдження зброї в Сирії та Іраку, а також проти тих, хто порушував права людини.

Щодо допомоги Україні, то пропонується наступне:

  • Підтримка демократії та громадянському суспільству в Україні у покращенні прозорості влади, зусиль з подолання корупції, посилення політичних організації та незалежних мас-медіа.
  • Посилення мовлення Радіо Свободи та Голосу Америки в Східній Україні, включно з Кримом, для російських етнічних громад.
  • Визначення Корпорацією закордонних приватних інвестицій в Україну в якості пріоритету.
  • Посилення співробітництва в галузі безпеки між країнами-членами НАТО в Центральній та Східній Європі.

Також законопроект пропонує допомогти правоохоронним органам України у покращенні захисту прав людини, а українському уряду - у виявленні та вилученні активів, викрадених чи пов’язаних з корупцією Віктора Януковича. Законодавці закликають Європейський банк з реконструкції та розвитку збільшити інвестиції в Україну та зменшити – в Росію, а американський уряд – допомогти країнам Східної Європи зменшити енергетичну залежність від Росії.

Це важливе законодавство є додатком до зусиль Президента встановити санкції на винних у порушенні суверенітету та територіальної цілісності України, розкрадання її економіки та порушень прав людини.
Еліот Енгель, конгресмен
«Російська незаконна анексія Криму та залякування України мусить стати тривожним сигналом, - заявив автор законопроекту Ед Росйс. – США та Європа мають посилювати суверенітет та незалежність України. Це означає допомогу українській демократії, що тільки набирає силу, перед проведенням виборів в травні, та посилення її економіки, включно з допомогою у зменшенні залежності Східної Європи від Путіна в енергетичному секторі».

Конгресмен запропонував негайно збільшити експорт американського газу в Європу, що має підірвати монополію Росії та допомогти у створенні нових робочих місць в Америці.

«Це важливе законодавство є додатком до зусиль Президента встановити санкції на винних у порушенні суверенітету та територіальної цілісності України, розкрадання її економіки та порушень прав людини, - заявив співавтор законопроекту Еліот Енґель. – Воно посилає чіткий сигнал Президенту Путіну та його корумпованому оточенню, що ми не будемо терпіти агресію Росію. Також цей законопроект надає допомогу у підтримці народу України, коли вони відбудовують свою економіку та готуються до демократичних виборів».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG