Спеціальні потреби

Американська енергетика орієнтується на природний газ


Природній газ може зменшити залежність США від імпортованої нафти, вважає багато американських експертів. Протягом останніх років видобуток газу зі сланцевих порід у США стрімко зростає. За оцінками фахівців, запаси сланцевого газу у США складають майже 25 трильйонів кубометрів. Перспектива видобутку великих об’ємів порівняно дешевого природного газу вже сьогодні впливає на американський ринок. Американські автовиробники вже проектують нові моделі машин, що їздять на газі. Крім того, природний газ може сприяти розвитку інших відновлювальних джерел енергії: сонячної та вітрової. Його можна використати для приведення в дію електрогенераторів у дні, коли немає вітру чи небо затягнуте хмарами.

Пояснює Джон Ларсон експерт компанії «IHS GLOBAL INSIGHT»: «Природний газ можна використати для створення енергетичного резерву, який дозволить ширше застосовувати відновлювальні джерела енергії. Вітер та природний газ – близькі, майже взаємозамінні джерела енергії. Вартість кіловат-години електрики виробленої з газу майже дорівнює вартості кіловат-години добутої з вітрової турбіни. Сонячна енергія поки коштує десь у 5 разів дорожче».

Збільшення видобутку природного газу у США допоможе відновити американську промисловість, вважає виконавчий директор компанії «Шелл» Пітер Восер:

«Доступний за ціною природний газ, який тут є у великій кількості, може відродити промисловий сектор Сполучених Штатів».

Ціни на транспортування можуть також знизитись, якщо у якості доповнювача до бензину буде використовуватися спирт вироблений з газу, а не з кукурудзи. Пояснює Стівен Стерін – фінансовий директор Далласької корпорації «Селаніз», яка розробила спосіб вироблення спирту із природного газу:

«Це термохімічний процес у якому використовується або газ, або вугілля, з яких виробляється етанол. Можливо у майбутньому ми зможемо використовувати у цьому процесі інші доступні біологічні ресурси».

Щоб виробляти етанол з газу чи вугілля потрібні зміни в американському законодавстві. Тим часом корпорація «Селаніз» вже почала співпрацю з Китаєм, де переробляє на спирт вугілля. Експерти кажуть, що нафтопродукти залишатимуться головним джерелом енергії для людства ще багато років. Але залежність від нафти вже сьогодні може бути значно меншою, завдяки розвитку альтернативних джерел енергії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG