Спеціальні потреби

«Майдан» закликає громадян повідомляти про виборчі порушення


«Майдан» закликає повідомляти про виборчі порушення
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
Direct link

«Майдан» закликає повідомляти про виборчі порушення

Творити демократію своїми руками пропонують представники моніторингового проекту громадського об’єднання «Майдан». Зробивши інтерактивну карту правопорушень, вони закликають громадян фіксувати та надсилати їм інформацію. А представники організації будуть звертатися до відповідних органів, щоб усунути порушення. Активісти переконані, що громадський контроль зараз чи не єдиний спосіб переконатися, що вибори таки будуть визнані демократичними.

«Комунікація з владою ніколи не була легкою, на жаль, наша влада не така, що дослухається до громадян».
Віктор Грабар
2015 порушень закону про вибори народних депутатів зафіксували представники громадського об’єднання «Майдан». Головна мета оприлюднити інформацію про передвиборчий процес у різних регіонах країни. Громадяни, які бачать правопорушення, повідомляють про них представникам «Майдану», які в свою чергу перевіряють цю інформацію, а потім наносять на карту разом з відео, фото, чи іншими доказами правопорушень.

Координатор моніторингового проекту Віктор Грабар зазначає:

«Комунікація з владою ніколи не була легкою, на жаль, наша влада не така, що дослухається до громадян. Коли ми показуємо дійсно системні порушення дуже часто ми отримуємо відписки, формальні відповіді і бачимо небажання щось робити».

Завдяки волонтерам зараз на карті є інформація про 604 правопорушення. Вони переважно стосуються використання адмін ресурсу, підкупу виборців та порушення порядку агітації. Повідомляти про це просто. Побачив – сфотографував – надіслав. Для наочності автори проекту зробили спеціальну інструкцію – на фото, де школяру дають пластилін з символікою однієї з політичних сил, як нагадування, що навіть це є порушенням закону, про яке варто повідомити.

«Суспільство, безумовно, налаштоване на те, що мають відбутися зміни. Мабуть, в першу чергу саме це спонукає людей звертати увагу на порушення, а оскільки є чітка інструкція, що є порушенням, то побачити їх вже нескладно», – каже волонтер проекту Світлана Мормель.

З наближенням виборів зростає активність громадян – представники «Майдану» отримують все більше скарг на порушення закону. Це має свій освітній елемент – на сайті проекту є інформація і про те, що вважається порушенням і в чому воно проявляється. Адже не одразу спадає на думку, що політична реклама в маршрутці чи агітаційні листівки розклеєні на парканах також є незаконною рекламою.

«У купі з подальшим проведенням, чи не проведенням вільних і прямих президентських виборів, воно визначить чи піде Україна шляхом поступу до сучасної процесуальної демократії, чи держава Україна, яка за легендою записана в статті першій Конституції є демократичною та правовою державою, остаточно чи, принаймні, на тривалий період перетвориться на симулянт, тобто на сукупність, котра приховує те, що її не існує», – каже правовий експерт проекту Олександр Северин.

На карті одразу видно наскільки насичена картина правопорушень у різних областях України. За цією інформацією слідкують також міжнародні спостерігачі та представники місій окремих держав в Україні, які пізніше і зроблять свій висновок про демократичність українських виборів.
XS
SM
MD
LG