Спеціальні потреби

Американці розкуповують іграшкового Трампа, маски Клінтон, чашки Сандерса


Фігурку якого американського політика найчастіше купують у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Фігурку якого американського політика найчастіше купують у США. Відео

У час, коли американські кандидати на президентське крісло змагаються в красномовності, бізнесмени заробляють гроші на сувенірній продукції, присвяченій цьогорічним президентським виборам у США.

Американці із задоволенням купують кумедні маски Дональда Трампа й Гілларі Клінтон, значки і навіть печиво для домашніх улюбленців у формі партійної символіки. Сувеніри приносять неабиякі прибутки їх виробникам як всередині країни, так і за океаном.

Одна з вашингтонських точок, де можна придбати сувеніри – крамниця музею новин – Newseum.

Іграшкового (bobblehead) Дональда Трампа тут продають за 34 долари й 99 центів. Голова іграшки кріпиться на пружині, тож від найменшого поруху вона підстрибує й розгойдується. Менеджер зі зв’язків із громадськістю музею, в крамниці якого продаються такі політичні ляльки, каже: серед покупців вони користуються шаленим попитом.

«У нас є голова Дядечка Сема і точно така ж іграшка Дональда Трампа, – розповідає менеджер зі зв’язків з громадськістю Newseum Соня Ґаванкар. – Ви можете купити будь-яку з них – як нагадування собі: за кого з них голосувати або не голосувати».

У крамниці на вибір покупців – книжки, чашки, футболки й значки, присвячені і тим кандидатам, що нині лишаються в перегонах й тим, що з них вже вибули. Тут можна знайти навіть розмальовки, присвячені Дональду Трампу. На них Трамп біля майбутньої антиіммігрантської стіни, він же в одязі Елвіса Преслі й навіть на підборах у сукні Мерлін Монро.

«А от цього я ще й сама не бачила, – сплескує в долоні пані Ґаванкар. – У нас з’явився корм для собак. Його ви можете купити, щоб дати вашій собаці вибрати – за кого голосувати».

Соня Ґаванкар зізнається: серед сувенірів, присвячених президентським перегонам, вона має і свій – улюблений.

«Один із моїх улюблених сувенірів у цій крамниці – це цукрова вата, яка називається «Волосся Трампа», – ділиться представниця музею. – Ця вата солодка і до того ж вона – помаранчевого кольору. Мені здається, що це дуже кумедна річ, яка трохи розряджає напругу, що виникає під час цьогорічних чи не найдовших в історії президентських перегонів. А те, як швидко вату розкупили свідчить, лише що я не єдина – хто її любить».

Сувенірна продукція, присвячена кандидатам на американське президентське крісло, у крамниці з’явилася одразу після того, як учасники перегонів оголосили про своє бажання змагатися за те, щоб стати господарем Білого дому. Нині популярністю користуються сувеніри, присвячені Трампу, Клінтон й Сандерсу. Продавчиня Ґвенделін Арнольд каже на день до крамниці заходить більше тисячі покупців.

«Коли сюди заходить натовп, люди і справді купують багато цих сувенірів, – продовжує вона. – Трамп у нас на піку продаж. Люди купують безліч футболок значків, книжок. У нас були ласощі «Волосся Трампа», то їх взагалі розібрали».

В крамниці кажуть, сувеніри на продаж закуповують від виробників з усіх куточків світу.

Серед тих, хто постачає сувеніри у Вашингтон, і фабрики з Китаю. Одна з них, розташована в провінції Чжецзян. Вона десятиліттями випускала різноманітні маски з латексу. Тепер фабрика поставила на потік й виробництво – маски кандидатів на американське президентство. Нині замовлення на маски Дональда Трама й Гілларі Клінтон однакові. Щодня зі стін заводу виходить близько півтора мільйона їхніх латексних обличь.

«І все ж таки, судячи з продажів, маска Трампа набуває популярності. До кінця 2016 вона радше за все буде розпродана, навіть попри те, що ми зробили великий запас на складах», – переконаний керівник заводу Джекі Чен.

У крамничці Newseum кажуть – результати продажів не завжди вказують на те, як будуть голосувати рядові американці. Часто вони купують іграшку кандидата не стільки через прихильність до нього, як на згадку про цьогорічні вибори і ще – заради забави.

Дивіться також: Американцям потрібен захист від багатіїв та влади

Американцям потрібен захист від багатіїв та влади - Берні Сандерс. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG