Спеціальні потреби

Президент Єгипту заборонив оскаржувати його рішення


Опозиція Єгипту закликала до влаштування масової акції протесту у п’ятницю після того, як президент Мухаммед Мурсі заборонив судам та іншим органам влади оскаржувати будь-які його рішення.

У четвер речник президента оголосив, що відтепер рішення президента Мурсі не підлягають оскарженню і не можуть бути скасовані судами або іншими органами влади, вказуючи на необхідність «захисту революції».

Відповідно до указу президента, єгипетські суди позбавлені права розпускати верхню палату парламенту і конституційну асамблею, яка займається опрацюванням нового основного закону країни. В обох органах домінуючу роль відіграють ісламістські прихильники Мурсі.

Крім того, глава держави віддав розпорядження про проведення повторного судового процесу над колишніми чиновниками, які вдавалися до насильства при спробі придушити минулорічне народне повстання проти президента Госні Мубарака.

Прихильники Мурсі привітали це рішення, кажучи, що давно пора було це зробити. У той же час опозиція назвала цей крок незаконним і планує провести в п'ятницю акцію протесту. Указ президента з'явився після того, як Мурсі отримав міжнародне визнання за посередництво в досягненні угоди про припинення вогню в Газі.

Лауреат Нобелівської премії Мухаммед Барадей заявив, що Мурсі узурпував всі державні повноваження і попередив, що його нинішнє рішення може призвести до тяжких наслідків. Ліберальний політик Барадей є одним з лідерів єгипетської опозиції і колишнім генеральним директором МАГАТЕ.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG