Спеціальні потреби

У Єгипті тривають протести, незважаючи на комендантську годину та дії поліції


Державний департамент США закликав усіх громадян США утриматися від подорожей до Єгипту. Держсекретар Гілларі Клінтон заявила, що ситуація в Єгипті викликає у США глибоке занепокоєння та закликала владу країни дозволити мирні демонстрації, а самих протестуючих – утриматися від насилля.

Протести у Єгипті, що тривають вже четвертий день, у п’ятницю стали найбільш масовими. На вулиці Каїра, Александрії, Суєца та інших міст вийшли десятки тисяч людей. Протестуючі не розійшлися навіть після введення комендантської години о шостій вечора. Агентство «Associated Press» повідомляє, що протестуючі намагалися взяти штурмом Міністерство закордонних справ та будинок державного телебачення. Кілька центральних установ охоплені вогнем.

Учасники демонстрацій, переважно – молодь, виступають проти безробіття, бідності, корупції та відсутності демократичних свобод. Вони вимагають відставки президента Госні Мубарака, що тримає країну під залізним каблуком протягом вже 30 років.

«Я бачу, що люди висловлюють свої ідеї та думки вільно. Всі нації та люди в усіх країнах мають мати можливість висловлювати свої думки, у тому числі проти уряду. Інколи це веде до безпорядків, але це – нормально», – каже один із учасників демонстрацій.

З цим не погоджується єгипетська влада. Аби зупинити протести, тут вдаються до будь-яких важелів – гумових куль, сльозогінного газу, води з брандспойтів. Під час сутичок демонстрантів з поліцією загинуло, за різними повідомленнями, від одного до п’яти учасників протестів. Сотні учасників протестів – заарештовані. Оцінюється, що понад 800 протестуючих отримали поранення.

Аби подавити протести на допомогу поліції, була вислані підрозділи армії. У столиці країни лунають постріли. Безпрецедентним кроком уряду стало блокування роботи майже усього Інтернету в країні, зокрема сайтів Фейсбук та Твіттер. В окремих районах, охоплених протестами, була перекрита робота і мобільного зв’язку.

Протести, які почалися стихійно, поки не мають єдиного лідера. Але ним може стати лауреат Нобелівської премії миру, колишній голова МАГАТЕ Мохамед Ель Барадеї, який прибув до Єгипту в четвер:

«Було б краще, якщо б нам не треба було виходити на вулиці, аби змусити режим змінитися. Ми пробували кампанію збору підписів, бойкотували вибори, але нічого не працювало».

Зараз пересування Ель-Барадеї та його супроводу містом – заблоковано. За різними повідомленнями, він перебуває чи то під домашнім арештом, чи то у мечеті, де він переховувався від сльозогінного газу.

Іншою потужною силою, що може очолити протести та заповнити вакуум влади, є ісламістська організація «Брати-мусульмани». Залишившись осторонь на початку протестів, вони приєдналися до них у п’ятницю. Це – найстаріший та наймасовіший рух, що існує у багатьох арабських країнах та виступає за створення мусульманського Халіфату. Хоча в Єгипті рух заборонений, «Брати-мусульмани» залишаються впливовою силою. І це викликає занепокоєння далеко за межами Єгипту.

Єгипет – найбільший партнер США в арабському світі. Уряд Мубарака отримав військової допомоги від США на мільярди доларів. Відповідаючи на питання користувачів Ю-тьюб, президент Барака Обама охарактеризував Єгипет як близького союзника та важливого партнера у Близькосхідному процесі. Але, каже Обама, він особисто наголосив Госні Мубараку наскільки важливим є проведення політичних та економічних реформ:

«Дуже важливо, аби люди мали механізми висловлення свого незадоволення. Як я сказав у промові про стан держави, ми, американці, вважаємо, що певні основні цінності є універсальними. Це – свобода слова, свобода думки, свобода зібрань та асоціацій, та будь-які методи, до яких вдаються люди, аби спілкуватися один з одним та висловлювати свої занепокоєння».

При цьому він закликав як уряд, так і протестуючих у Єгипті утриматися від насилля:

«Уряд має бути обережним, аби не вдаватися до насилля. І люди на вулицях мають бути також обережними та уникати насилля».

Окрім, Єгипту занепокоєння в США викликають і протести в Алжирі та Ємені. В останньому існують тренувальні бази Аль-Кайди та перебуває один із лідерів терористичної організації – Анвар аль Авлакі.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG