Спеціальні потреби

ФБР: Кількість російських шпигунів у США залишається «занадто великою»


Директор ФБР Крістофер Рей: «Слід російської розвідки — а під цим я маю на увазі російських офіцерів розвідки — все ще занадто великий у Сполучених Штатах». На фото Крістофер Рей під час слухань в Сенаті.
Директор ФБР Крістофер Рей: «Слід російської розвідки — а під цим я маю на увазі російських офіцерів розвідки — все ще занадто великий у Сполучених Штатах». На фото Крістофер Рей під час слухань в Сенаті.

Кількість російських шпигунів у США залишається «занадто великою», незважаючи на останні спроби їх викорінити, заявив під час події у Вашингтоні директор ФБР Крістофер Рей.

«Слід російської розвідки — а під цим я маю на увазі російських офіцерів розвідки — все ще занадто великий у Сполучених Штатах», — цитує Рея видання The Hill.

«І це те, з чим ми постійно стикаємося і намагаємося заблокувати, запобігти та перешкодити всіма способами», - додав він під час виступу в Музеї шпигунства у Вашингтоні.

Якщо комусь потрібно нагадати про те, які інтереси Росії, ви можете просто подивитися, що відбувається в Україні
Крістофер Рей, директор ФБР

Хоча Рей підкреслив, що США досягли «дуже позитивних, значних успіхів» у цьому питанні за останні роки, він також сказав, що вони продовжують пам’ятати про «непропорційно великий» слід Москви у США та інтереси, які ці особи відстоюють.

«Якщо комусь потрібно нагадати про те, які інтереси Росії, ви можете просто подивитися, що відбувається в Україні, — сказав він. - І тому ми ніколи не випускаємо з уваги той факт, що це ті самі люди, які причетні до безсовісної діяльності та агресії в Україні».

Він зазначив, що для своїх розвідувальних операцій Росія також використовує осіб, які діють як посередники між агентами. Зокрема, Рей згадав про випадок Гектора Алехандро Кабрери Фуентеса - громадянина Мексики, якого влада США заарештувала у 2020 році за шпигунство на користь Москви. У 2019 році завербований російською розвідкою мексиканський вчений Кабрера-Фуентес брав участь в організації вбивства полковника Служби зовнішньої розвідки РФ Олександра Потєєва, який втік до США.

Як повідомляв раніше Голос Америки, розвідки США та Великої Британії звертаються до росіян із закликом до співпраці.

Так, директор ЦРУ Вільям Бернс назвав розчарування війною в Україні та діями Путіна серед росіян, шансом долучити до співпраці з американською розвідкою російську еліту.

"Для нас було б безглуздо не скористатись із цієї можливості, що справді виникає раз на покоління в плані людських розвідувальних ресурсів", - заявив він під час виступу на Аспенському безпековому форумі наприкінці липня.

Бернс зауважив, що відеозвернення ЦРУ до росіян під назвою "Чому я звернувся до ЦРУ: моє рішення" набрало 2,5 мільйона переглядів лише за перший тиждень після публікації в Telegram.

Із закликом до росіян співпрацювати з британською розвідкою звернувся і директор Мі-6 Річард Мур.

В матеріалі використані джерела The Hill.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG