Спеціальні потреби

Саме двопартійна підтримка забезпечила вражаючий рівень допомоги Україні – Салліван про дискусію у Конгресі США


Президент України Володимир Зеленський з лідерами сенатської меншості та сенатської більшості у Конгресі США, 21 вересня 2023 року. Фото AP/Mariam Zuhaib
Президент України Володимир Зеленський з лідерами сенатської меншості та сенатської більшості у Конгресі США, 21 вересня 2023 року. Фото AP/Mariam Zuhaib

Саме двопартійна підтримка – від демократів та республіканців – забезпечила вражаючий рівень допомоги, яку США змогли надати Україні.

На цьому наголосив під час брифінгу 21 вересня радник з національної безпеки США Джейк Салліван, коментуючи свою недавню зустріч із спікером Палати представників Конгресу США Кевіном Маккарті.

“Я не збираюся вступати в дебати зі спікером Маккарті з трибуни”, – сказав Салліван та нагадав, що Маккарті “сам був прихильником надання Україні військової допомоги та голосував за попередні пакети”.

Крім того, наголосив радник президента США, велика кількість республіканців і в Палаті представників, і в Сенаті були великими прихильниками військової допомоги Україні.

“Вони самі виходили й доводили своїм виборцям і світу, чому це так важливо”, – сказав Салліван про політиків Республіканської партії США.

За його словами, у Білому домі вірять, що існує сильна більшість на двопартійній основі як у Палаті представників, так і в Сенаті, щоб забезпечити підтримку і надалі.

Щодо зустрічей у сенаті, Салліван назвав їх конструктивними та змістовними: “У членів Палати представників були чудові запитання. У них також було багато конструктивних пропозицій щодо того, як найбільш ефективно продовжувати допомогу Україні, щоб згуртувати світ на допомогу Україні захистити свою територію”.

Салліван також розповів про зустріч президентів США та України у Білому домі, що, за його словами, “відбувається у важливий момент, коли українські війська продовжують прогрес у своєму контрнаступі” та саме тоді, коли Росія розпочала ще одну жорстоку хвилю авіаударів по п’яти містах України.

“Щоб допомогти захиститися від таких нападів, нападів з повітря, президент Байден сьогодні оголосить про новий пакет військової допомоги, який включає значні засоби протиповітряної оборони, щоб допомогти Україні захистити свій народ”, – сказав Салліван.

Як повідомляв Голос Америки, ці можливості допоможуть Україні зміцнити оборону напередодні, зими, коли Росія, ймовірно, поновить напади на українську критичну інфраструктуру. За словами Саллівана, президент Байден вирішив, що наразі не надаватиме танків та далекобійних ракет ATACMs Україні, але не виключає такої можливості в майбутньому.

Раніше Голос Америки інформував, що Спікер Палати представників Конгресу США Кевін Маккарті відмовився зобов’язатися поставити на голосування до кінця цього року пакет додаткової допомоги Україні на 24 мільярди доларів.

Думки багатьох законодавців розділилися щодо збільшення допомоги, їх також турбує, чи Україна зможе перемогти, і чи використовує допомогу США відповідально.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG