Спеціальні потреби

Новий "мобільний додаток" попереджає про пробки, яких ще немає


Нова програма бачить пробки, яких ще немає
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Нова програма бачить пробки, яких ще немає

Американці, які проводять значну частину життя за кермом, вже звикли покладатися на навігаційні системи, чимало з яких не лише вказують шлях, а й підказують ситуацію на дорогах. Однак, існуючи на ринку навігатори, не здатні прогозувати автомобільні затори.

У Каліфорнії, відомій своїми пробками, професор, якому набридло запізнюватися на роботу, розробив телефонний додаток, який аналізує ситуацію і передбачає проблеми на автошляхах.

У Лос-Анджелесі середньо-статистичний водій проводить у заторах понад 60 годин на рік.

«Це як автомобільна в’язниця. Надто багато машин, їздити не можливо», – каже один.

«Я дуже дратуюся. Намагаюся слухати музику, розважати себе, щоб якось «вбити» час, коли застрягаю на дорозі», – додає інший.

Сайрусу Шахабі не треба розповідати що таке затори. Він живе за 65 кілометрів від свого офісу в Південнокаліфорнійському університеті. Йому вже набридло усюди запізнюватися. Він каже:

«Щоразу, з’являючись на нараду, я пояснюю, що застряг у дорозі. Все частіше це звучить як виправдання, ніж пояснення».

Навіть навігаційна система не допомагала професору оминути заторів. Тому разом зі своїм аспірантом Уґуром Деміруреком, вони розробили додаток для смартфонів, здатний робити те, чого не може жодна існуюча навігація. Називається система ClearPath або відкритий шлях.

Говорить аспірант Південнокаліфорнійського університету Уґур Демірурек:

«Ніколи не думав, що моя докторська дисертація перетвориться на конкретний продукт, корисний людям….Унікальність додатку у тому, що ми аналізуємо великий масив даних – про завантаженість доріг, про погоду тощо. На основі цього аналізу ми намагаємося передбачити, що станеться на дорогах, коли ви вийдете з дому».

Додаток працює з базою даних про завантаження доріг за останні два з половиною роки. Окрім цього, сюди надходять повідомлення з 9 тисяч датчиків, встановлених на дорогах Лос-Анджелеса. Ці датчики подають у реальному часі інформацію про швидкість транспортного потоку щоразу, коли повз них проїжджає автомобіль. Додаток також використовує дані про минулі аварії і обчислює оптимальний маршрут.

Сайрус Шахабі подає конкретний приклад праці приладу:

«Уявіть наприклад, що ви за кермом, а попереду сталася аварія. Додаток вам показує, що аварія в 20 хвилинах їзди. З минулого досвіду ми можемо передбачити, що до того часу, як ви доїдете до цього місця – пошкоджені машини приберуть з дороги і затор вам насправді не загрожує».

Перед тим, як скерувати водія на певні автостради, додаток вивчає всю дорожню мережу, навіть рух на вулицях міст. Інші існуючі сьогоднішні системи навігації, навіть Ґуґл-карти цього не роблять.
Додаток працює з базою даних про завантаження доріг за останні два з половиною роки. Окрім цього, сюди надходять повідомлення з 9 тисяч датчиків, встановлених на дорогах Лос-Анджелеса.

«Як тільки ви опиняєтеся на автостраді, – каже Сайрус Шахабі – інші навігаційні системи більше не беруть до уваги прилеглі вулиці, аж поки ви не наблизитесь до місця призначення. Лише тоді вони починають зважати на те, що відбувається з виличним рухом».

Професор та його аспірант збираються через два місяці запустити додаток безкоштовно, спочатку у Лос-Анджелесі, а через рік по всій країні та за кордоном. Але для цього їм необхідно зібрати більше даних про транспортний рух в інших містах.

Сайрус Шахабі каже:

«Я завжди вважав, що найгірший рух в Лос-Анджелесі. А тепер я знаю точно, що Шанхай, Пекін, Сеул, Токіо, Сінгапур, Гонконг – міста, де ситуація не краща. Вони очевидно також можуть використовувати цю систему».

Професор сподіється, що їм вдасться ліцензувати нову систему компаніям, які вже мають навігаційні системи, як Ґуґл та Еппл.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG