Спеціальні потреби

Екс-президент США Картер: Чого я навчився від лідерів Північної Кореї


Екс-президент Джиммі Картер з лідером КНДР Кім Ір Сеном у червні, 1994р.
Екс-президент Джиммі Картер з лідером КНДР Кім Ір Сеном у червні, 1994р.

Джиммі Картер - 39-й президент Сполучених Штатів Америки і засновник неприбуткового Центру ім. Картера розповів про свої зустрічі з лідерами КНДР і відкрив віконце у політику Північної Кореї та цілі режиму.

Статтю опублікувало видання The Washington Post.

Як відомо світовій спільноті, ми стали перед лицем великої можливості спалаху ще однієї Корейської війни, що може призвести до катастрофічних наслідків для Корейського півострова, Японії, наших територій в Тихому океані та, мабуть, материкової частини США. Це найсерйозніша загроза світовому миру, і Пхеньяну та Вашингтону необхідно знайти якийсь спосіб зупинити ескалацію напруженості та досягти тривалої мирної угоди, - пише Джиммі Картер.

«Протягом понад 20 років я провів багато годин на переговорах з високопосадовцями Північної Кореї та у розмовах з приватними громадянами під час візитів до Пхеньяну та сільських місцевостей. Я зустрічався з Кім Ір Сеном («великим лідером КНДР»), головою Президії Верховної народної асамблеї Кім Йон Намом та іншими лідерами, які були абсолютно раціональними і відданими справі збереження свого режиму», - зазначає колишній американський президент.

За словами Картера, те, що офіційні особи завжди вимагали, - це прямі переговори з Сполученими Штатами, що допровадили б до тривалого мирного договору, який замінив би досі діюче припинення вогню з 1953 року, яке не зупинило корейський конфлікт. «Вони хочуть припинення санкцій, гарантії того, що не буде військової атаки на мирну Північну Корею, а також остаточне встановлення нормальмх відносин між їхньою країною та міжнародним співтовариством».

Картер розповів, як побував з людьми, які голодували. Тим не менш, пише він, сьогодні мільйони страждають від недоїдання та продовольчої незахищеності і, за ознаками, вони цілком лояльні до свого лідера. Вони, мабуть, є найбільш ізольованим народом на Землі і майже одностайно вважають, що їх найбільша загроза пов'язана із запобіжним військовим нападом з боку Сполучених Штатів.

Головним пріоритетом лідерів Північної Кореї, вважає екс-президент США, є збереження їх режиму та максимальне відокремлення його від зовнішнього контролю. Вони значною мірою захищені від впливу або тиску ззовні. За правління нинішнього лідера Кім Чен Ина така захищеність стосується і Китаю, лідери якого хочуть запобігти розпаду режиму в Північній Кореї або уникнути задумів про озброєні ядерною зброєю Японію чи Південну Корею.

До цих пір жорсткі економічні санкції не завадили КНДР розробити грізні і віддані військові сили, включаючи ядерні ракети далекого радіусу дії, використовуючи несподівано високий рівень науково-технічної спроможності. Немає жодного шансу, що КНДР погодиться на повну денуклеаризацію, оскільки вона бачила, що сталося в без'ядерній Лівії, і оцінила сумнівний статус дотримування США ядерної угоди з Іраном.

Уже надходила низка пропозицій щодо врегулювання цієї кризи, включаючи військові удари по ядерних об'єктах Північної Кореї, більш серйозні економічні каральні заходи, підписання захисної ядерної угоди між Китаєм та Північною Кореєю, подібної до тих, що існують між Сполученими Штатами та Південною Кореєю і Японією, реальне виконання Договору про нерозповсюдження всіма державами, що володіють ядерною зброєю, не розширювати свої арсенали та припинення щорічних американсько-південнокорейських військових навчань.

Всі ці варіанти мають на меті перешкодити керівництву нації з ядерним озброєнням далекої дальності - яке вважає, що його існування під загрозою - зробити кроки для самозахисту. Жоден з цих варіантів не пропонує способу для негайного подолання нинішньої кризи, адже уряд Пхеньяну вважає, що його виживання поставлено на карту. Заява державного секретаря Рекса Тіллерсона минулого тижня про те, що «США мають лінії зв'язку з Пхеньяном. Ми не знаходимося в темряві» є першим добрим кроком, щоб розрядити напруженість.

Наступним кроком має стати пропозиція США надіслати в Пхеньян делегацію високого рівня для мирних переговорів або підтримати проведення міжнародної конференції, включаючи Північну та Південну Кореї, США та Китай, у взаємоприйнятному місці, - пише колишній президент США ДЖиммі картер у статті, опублікованій у виданні The Washington Post.

Дивіться також: Звіт: Переселенці можуть стати одним із основних інструментів для досягнення миру в Україні

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG