Спеціальні потреби

США не визнають результати фіктивних виборів РФ на окупованих українських територіях — Держдеп


Речник Державного департаменту США Метью Міллер.
Речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Сполучені Штати засуджують спроби Росії підірвати суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність України шляхом фіктивних виборів, які РФ проводить на тимчасово окупованих українських територіях. Про це заявив на брифінгу 14 березня речник Державного департаменту США Метью Міллер.

“США ніколи не визнають легітимність чи результати фіктивних президентських виборів, які Росія проводить на території суверенної України. Наша позиція чітка: Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон і Крим – це Україна”, — сказав посадовець.

Речник Держдепу наголосив, що територіальні претензії РФ щодо України є нелегітимними, а проведення псевдовиборів на окупованих територіях демонструє відверте ігнорування Росією своїх зобов’язань за міжнародним правом. Міллер додав, що українців на окупованих територіях примушують голосувати, тому волевиявлення не може відображати реальну позицію громадян України.

Посадовець також повідомив, що Сполучені Штати продовжуватимуть використовувати всі доступні інструменти для притягнення до відповідальності осіб, які підривають суверенітет, територіальну цілісність або політичну незалежність вільних країн. Зокрема, до відповідальності можуть притягати спостерігачів на фіктивних виборах в окупованій Україні, зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи визнають США результати президентських виборів в Росії, на яких найімовірніше переможе Володимир Путін, Міллер зауважив, що російські вибори — попередньо зрежисовані, а результати голосування будуть продиктовані Москвою. Однак, за словами посадовця, Вашингтон спостерігатиме за виборами, а офіційну реакцію повідомлять пізніше.

“Ми бачили, як російський уряд не тільки протягом останніх місяців напередодні виборів, але протягом багатьох років, пригнічував здатність російського громадянського суспільства здійснювати свої законні права. Російський народ заслуговує на вільні та чесні вибори, на можливість обирати серед кандидатів, які представляють різні погляди, які заслуговують на доступ до неупередженої інформації”, — підсумував він.

Раніше Голос Америки повідомляв, що перед президентськими виборами в Росії, що мають відбутися 15-17 березня, в міжнародній спільноті лунають заклики не визнавати Путіна законно обраним президентом.

Зокрема, Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні минулого року у постанові проголосила: “Асамблея закликає держави-члени Ради Європи не визнавати Владіміра Путіна легітимним після закінчення його теперішнього президентського терміну і припинити з ним контакти, окрім гуманітарних і контактів з метою миру”.

У закликах до проголошення нелегітимності президентства Путіна наголошують, що його влада означає більшу загрозу для світу з продовженням російської війни проти України та репресії всередині Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG