Спеціальні потреби

Держдеп попередив Росію, сепаратистів - за висилку місії ООН з Луганська будуть наслідки


Речник Державного Департаменту США Джон Кірбі
Речник Державного Департаменту США Джон Кірбі

«Ми донесли до Росії, що неповага до Мінських угод коштуватиме їм посиленням заходів у відповідь», - повідомляє Державний департамент США.

Державний Департамент США рішуче засуджує рішення підтримуваних Росією сепаратистів в Луганську вигнати з підконтрольної їм території агентства ООН та інші міжнародні неурядові організації, що забезпечують гуманітарну підтримку в регіоні.

Відповідна заява прес-секретаря Держдепартаменту США Джона Кірбі оприлюднена на веб-сайті відомства.

У повідомленні йдеться, що подібні дії суперечать умовам Мінських угод і ставлять під загрозу життя і безпеку місцевого населення.

«Висилка цих організацій піддає небезпеці близько трьох мільйонів людей у підконтрольних сепаратистами частинах Донбасу, адже позбавляє їх доступу до продуктів харчування, питної води, ліків, притулку і теплого одягу перед зимовими морозами. 16 тисяч тон життєвонеобхідних гуманітарних вантажів тепер заблоковані і недоступні для тих, хто їх потребує», - йдеться в заяві Кірбі.

США закликають сепаратистів негайно вжити кроків для поліпшення умов життя людей, про яких, як там заявляють, вони піклуються, і забезпечити гуманітарним організаціям необмежений доступ до постраждалих для розподілу необхідної допомоги.

Держдепартамент також підтвердив стурбованість, у зв'язку із так-званими «виборами» в Донецьку й у Луганську, які планують сепаратисти і які США називають нелегітимними. За Мінськими угодами, місцеві вибори мають проводитися, відповідно до законів України та європейських стандартів, а також під наглядом відповідних міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, демократичні і правозахисні неурядові організації.

«Жодна з цих умов не дотримується підтримуваними Росією сепаратистами», - йдеться в заяві Держдепу США.

Зовнішньополітичне відомство США засуджує також атаки проросійських сепаратистів на співробітників місії ОБСЄ, підпалювання їхнього транспорту, блокування використання міжнародними спостерігами безпілотників.

«Ми ясно донесли до Росії і підтримуваних нею сепаратистів, що подібна кричуща неповага до Мінських угод обернеться посиленням заходів у відповідь», - підкреслюється в заяві.

Держдепартамент США нагадує, що ключ до розв'язання кризи у східній Україні лежить у повному виконанні підписаних Росією Мінських угод, зокрема всеосяжному припиненні вогню, виведенні важкого озброєння, легітимному проведенні місцевих виборів і забезпеченні безперешкодного доступу в усі регіони України для міжнародних гуманітарних організацій.

Дивіться також: Надія Савченко стала героїнею проекту Держдепу США

Надія Савченко стала героїнею спецпроекту Держдепу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG