Спеціальні потреби

Дефолт Росії: шокуючі прогнози чи реальна перспектива?


Москва – Росію в 2015 році очікує дефолт. Такий прогноз у рамках проекту «Шокуючі передбачення» зробили експерти данського Saxo Bank.

На їхню думку, всі біди майбутнього року стануть розплатою за відносну стабільність попереднього періоду.

До «шокуючих прогнозів» можна ставитися як завгодно: далеко не всі пророцтва аналітиків Saxo Bank збуваються. Однак іноді те, що вони називали «шоком», зараз іменують «гіркою реальністю». І в будь-якому випадку, на їх погляд, хто попереджений, той озброєний.

«Російську економіку очікує найпотужніша буря, яка може призвести до того, що або державні компанії, або сам уряд почнуть вибірково оголошувати дефолт. Це може бути частково обумовлено ескалацією конфлікту між Росією і ЄС / США або викликано обмеженням доступу до зарубіжного фінансування», – цитує Коммерсант.ru витяг з доповіді Saxo Bank.

За словами радника Інституту сучасного розвитку (ІНСОР), керівник напряму «Фінанси і економіка» Микити Масленнікова, аналітики Saxo Bank винаходять десять найбільш неймовірних подій, які, тим не менш, можуть відбутися. Однак у випадку з дефолтом Росії це схоже на «ненауково фантастичний прогноз», вважає він.

«Суверенного дефолту не може бути, тому що у нас найнижчий показник зовнішнього держборгу до ВВП – максимум 12 відсотків, – стверджує Масленніков в інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки». – Так що цей варіант не проходить ні за яких припущень».

Що стосується дефолту окремих корпорацій, то це, на його думку, досить імовірно.

«Власне, деякі російські компанії вже стоять у черзі і на банкрутство, і на дефолт, – продовжив він. – Але на внутрішньому ринку робляться серйозні зусилля, щоб не допустити цього, реструктурувати борг. Тобто це штатний робочий сценарій, і ніякої тут паніки не повинно бути».

За даними радника ІНСОР, непроста ситуація виникла у «Мечела» і ряді інших корпорацій – особливо серед забудовників, які не можуть розплатитися, наприклад, за кредитами, що брали під будівництво олімпійських об’єктів.

«Ризики, звичайно, існують, але наскільки вони реалізовані у відношенні окремих корпорацій, сказати важко», – резюмував він.

Доцент економічного факультету МДУ, в минулому помічник міністра фінансів РФ Олег Буклемішев згоден з тим, що дефолт Росії як держави в нинішній ситуації практично неможливий через відсутність відповідного обсягу боргу.

«А ось дефолти корпоративних позичальників можуть відбуватися, – додав він у коментарі Російській службі «Голосу Америки». – Точно так само, як вони відбуваються в усіх країнах світу».

За його оцінкою, у російських корпоративних позичальників з’явився новий фактор ризику, пов’язаний з різкою зміною курсу валюти.

«І ті, у кого є валютні борги, природно, потрапляють в підвищену зону ризику», – резюмував Буклемішев.

На практиці навіть найсміливіші прогнози Saxo Bank часом пасували перед дійсністю. Так було, наприклад, з ціною на нафту марки Brent. Експерти банку передбачали, що в 2014-му за барель будуть давати «аж» 80 доларів, і це у багатьох викликало скептичну посмішку...

Чи здатне кардинально змінити становище в російській економіці повернення цін на нафту до колишніх рубежів?

Олег Буклемішев сумнівається в цьому: «Підозрюю, що навіть якщо ціни на нафту підуть на деякий час назад, це російській економіці надасть певну підтримку, але не настільки, що виправити показники до бажаних президентом Путіним».

З точки зору Микити Масленникова, зростання цін на нафту дещо стабілізує ситуацію щодо рубля і посприяє зниженню інфляції.

«Словом, це внесе більший ступінь спокою в стан суспільства, – додав він. – Але насправді зростання цін не скасовує необхідності вирішення накопичених структурних проблем».

Як йому видається, якщо ціни раптом злетять на рівень в 120 доларів за барель, то в Росії можуть забути про реформи.

«А нинішня ситуація дає нам історичний шанс. Є така формула: коли закінчуються гроші, тоді починаються реформи і свобода. Будемо сподіватися, що цей шанс ми використовуємо», – підсумував радник ІНСОР.

Фахівці Saxo Bank в якості рецепта одужання російської економіки пропонують вчинити так само, як це було в 1998 році – «почати все з чистого аркуша» і домогтися дипломатичного врегулювання української кризи.

XS
SM
MD
LG