Спеціальні потреби

Криза в Грузії: міністри покидають уряд


Новий міністр оборони Грузії Міндія Джанелідзе (л)
Новий міністр оборони Грузії Міндія Джанелідзе (л)

4-5 листопада в Грузії змінилися три ключові міністри. Причому, міністра оборони Іраклія Аласанію звільнив із займаної посади прем’єр-міністр Іраклій Гарибашвілі, а голова МЗС Майя Панджикідзе і держміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвілі прийняли рішення подати у відставку за власним бажанням. Всі вони, пояснюючи причину своєї відставки, кажуть про загрози, що стоять на євроатлантичному шляху Грузії.

Після зміни трьох грузинських міністрів, ситуацію в країні вважають політичною кризою не тільки в самій Грузії, але і за кордоном.

«У Грузії серйозна політична криза. Атаки на міністра оборони Аласанію і його відставка. Курс країни під загрозою», – написав 5 листопада в Твіттері міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Атака» і «безвідповідальність»

Виступаючи на брифінгу 4 листопада, прем’єр-міністр Грузії заявив, що «щоб не допустити політизації Міністерства оборони», він прийняв рішення зняти з посади главу оборонного відомства країни. Йшлося про затриманих кілька днями раніше високопоставлених чиновників Міноборони, яких звинувачують в особливо великих розтратах. Аласанія, який під час арешту своїх співробітників перебував з візитом у Німеччині, кілька разів зробив заяви про їх невинуватість. 4 листопада він також заявив, що дії правоохоронців «явно мають під собою політичне підґрунтя» і є «атакою проти євроатлантичного вибору Грузії».

Це згодом категорично спростував прем’єр Гарибашвілі, назвавши заяви Аласанії «безвідповідальними». «Обраний урядом Грузії зовнішньополітичний курс, який передбачає євроатлантичну інтеграцію, не залежить, і ніколи не буде залежати від позиції одного якогось конкретного міністра ... євроатлантична інтеграція нашої країни це вибір не тільки нашого уряду, це вибір народу і цей процес є і буде незворотнім», – заявив Гарибашвілі.

Пізніше, виступаючи в грузинському нічному політичному шоу, Аласанія заявив, що все, що відбувається, «може служити інтересам тільки однієї держави, якя окуповує території нашої країни».

Опитування громадської думки показували, що Іраклій Аласанія, лідер партії «Наша Грузія – Вільні демократи», вважався найпопулярнішим міністром в уряді Гарибашвілі. Його партія є однією з шести складових правлячу коаліцію «Грузинська мрія» і представлена в парламенті Грузії десятьма депутатами. Після останніх подій Аласанія заявив, що не бачить майбутнього своєї партії в коаліції, відповідно, якщо «Наша Грузія – Вільні демократи» покине «Грузинську мрію», правляча коаліція втратить більшість по обліковому складу парламенту, і більше не матиме достатньої кількості голосів для прийняття законів.

«Немає права робити інакше»

Незабаром після того як прем’єр Гарибашвілі оголосив про відставку міністра оборони, держміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвілі, який є членом партії Аласанії, заявив що залишає свій пост.

«Сьогодні всі бачать, що відбувається – це напад на євроінтеграцію Грузії. І ми бачимо, що наближається диктатура, і демократія в небезпеці», – заявив Петріашвілі журналістам.

У свою чергу, глава МЗС Грузії Майя Панджикідзе і четверо її заступників на спеціальному брифінгу вранці, 5 листопада, також оголосили про те, що подають у відставку. «Ми покидаємо займані посади.

Ми покидаємо політичне об’єднання – ряди "Грузинської мрії" ... Ми бачимо, що не тільки наша майбутня діяльність, а й досягнуті нами результати поставлені під загрозу... Європейський та євроатлантичний курс країни, європейське майбутнє Грузії є вибором грузинського народу, це те, що підтримало населення на виборах 2012 року. І моя команда... не може зрадити цей вибір грузинської нації і сьогодні, хоча б нашим цим кроком, що не показати їм ті загрози, які реально стоять перед країною», – заявила Панджикідзе.

Її заступник, Давид Залкаліані, який очолював грузинську делегацію в Женеві на міжнародних переговорах з безпеки і стабільності на Кавказі, коментуючи своє рішення покинути пост, заявив, що оскільки «виникли питання щодо зовнішнього курсу нашої країни, у мене немає права вчинити інакше».

Коментуючи відхід з посади двох грузинських міністрів, прем'єр-міністр Іраклій Гарибашвілі пояснив рішення Панджикідзе її родинними зв’язками з міністром оборони Грузії, дружина якого є її сестрою.

«Я хочу сказати, що, звичайно, ми чекали того, що Петріашвілі і Панджикідзе покинуть свої посади. Але я дійсно жалкую, що Майя Панджикідзе висловила солідарність з членами своєї сім’ї, а не з країною і державою. Але, що поробиш, це їх вибір, їх право і ми продовжуємо жити», – заявив Гарибашвілі після того як він представив на посаду нового міністра оборони Міндію Джанелідзе. Грузинський прем’єр також зазначив, що представить кандидатури двох нових міністрів у найближчі дні.

Пізніше, на надзвичайному брифінгу, Гарибашвілі засудив «демонстративний відхід з постів» членів Кабміну і заявив, що дані дії «ставлять під загрозу державу і схожі на саботаж».

«Антидержавними заявами створюється загроза нашій державності та європейському вибору нашої країни ... Наш уряд стоїть на європейському шляху і цей курс непохитний», - заявив 5 листопада грузинський прем’єр.

«Політичне протистояння» і «кулуари»

Опозиційна партія, очолювана екс-президентом Михайлом Саакашвілі, «Єдиний національний рух» (ЄНР) розцінила те, що відбувається в країні, як «повномасштабну кризу» і виступила з пропозицією розпуску «демократичним шляхом» нинішнього уряду, який, за їх словами, знову продовжує керувати «з-за лаштунків», який пішов у відставку торік екс-прем’єр мільярдер Бідзіна Іванішвілі, голова коаліції« Грузинська мрія».

«Це найважча кризою режиму Іванішвілі, який напряму ставить під удар майбутнє нашої країни, коли уряд, на замовлення олігарха, через внутрішньополітичні інтриг, безпосередньо створює небезпеку суверенітету, демократії, безпеці і євроатлантичному курсу нашої країни», – заявив у своєму коментарі для ЗМІ колишній голова Ради безпеки Грузії Гіга Бокерія.

Про причетність Бідзіни Іванішвілі до останніх подій в Грузії прозоро натякнув і перебуваючий з візитом в Австрії президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, у якого склалися непрості відносини як з нинішнім, так і колишнім прем’єрами.

«Ми не раз підкреслювали, що країна повинна управлятися сильними інститутами, а не з кулуарів... Політичне протистояння створює небезпеку для ефективного функціонування інститутів в країні, створює небезпеку для євроатлантичної інтеграції країни», – заявив Маргвелашвілі, пояснюючи при цьому, що він протягом певного часу «уважно спостерігав за кризою в коаліції».

Маргвелашвілі пообіцяв включитися в процес врегулювання ситуації після повернення в Грузію.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG