Спеціальні потреби

Клінтон виступила за збереження НАТО як засіб «стримування Росії»


Гілларі Клінтон і Берні Сандерс на дебатах у четвер у Нью-Йорку
Гілларі Клінтон і Берні Сандерс на дебатах у четвер у Нью-Йорку

Кандидат в президенти США Гілларі Клінтон вважає, що Москва прагне «перекреслити карту Європи»

Лідер передвиборчих перегонів на посаду кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон підтвердила прихильність НАТО перед обличчям «залякувальних дій» Росії.

Однак Клінтон і її суперник в боротьбі за демократичну номінацію, сенатор Берні Сандерс, в ході дебатів в Нью-Йорку у четвер, зійшлися на думці, що інші члени НАТО повинні вносити більш істотний внесок в оборонний фонд Альянсу.

Цей обмін думками відбувся на тлі недавнього інциденту в Балтійському морі, де російські винищувачі провели ймовірну симуляцію атаки на американський есмінець. Влада США назвала їх дії «провокаційними».

«НАТО - мабуть, найуспішніший військовий Альянс в історії людства, - сказала Клінтон. - Він пов'язує країни по обидва боки Атлантичного океану, які є демократіями і розділяють багато цінностей і інтереси».

«Я виступаю за продовження участі в НАТО», - підкреслила екс-держсекретар.

При цьому вона зазначила, що важливо попросити союзників по НАТО взяти на себе більш істотну частку витрат.

«В статуті (НАТО) є відповідна вимога, і я вважаю, що потрібно домогтися її виконання», - додала Клінтон.

З такою думкою Клінтон погодився Сандерс, підкресливши, що США взяли на себе близько 75% витрат, пов'язаних з військовим аспектом НАТО, тоді як у таких країнах, як Німеччина, Великобританія і Франція в економіці «справи йдуть досить непогано».

«Тому я, як американський президент, не посоромлюся сказати нашим європейським союзникам: знаєте що, Сполучені Штати Америки не можуть просто підтримувати вашу економіку. Ви повинні вносити чесну частку в оборонний бюджет. У цьому немає нічого поганого», - сказав кандидат Сандерс.

Відповідаючи на запитання про те, як би вона вчинила, якщо б європейські союзники не погодилися виділити НАТО більше грошей, Клінтон, без вагання, заявила: «Я залишуся в НАТО».

За її словами, західний Альянс тепер став актуальнішим у зв'язку з більш напористою зовнішньою політикою і агресивною військовою поведінкою Росії.

«З урахуванням підвищеної агресивності Росії, яка всіляко залякує країни Балтії, і того, що ми бачили в Східній Україні, і прагнення Росії перекреслити карту Європи, не в наших інтересах послаблювати НАТО», - сказала Клінтон.

«Подумайте про те, які були б витрати, якби російську агресію не вдалося стримати, тому що НАТО не стояв би на передовій, показуючи, що далі вони (РФ) не пройдуть», - заявила Гілларі Клінтон.

Берні Сандерс дії Росії не прокоментував.

Дивіться також: Генсек НАТО розповів про найбільше посилення з часу «холодної війни»

Генсек НАТО розповів про найбільше посилення з часу «холодної війни». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG