Спеціальні потреби

Країни СНД домовилися про спільну охорону зовнішніх кордонів


Лідери країн СНД
Лідери країн СНД

Лідери колишніх радянських республік на чолі з російським президентом Володимиром Путіним відреагували на посилення нестабільності в Афганістані, домовившись про створення спільних сил для захисту зовнішніх кордонів блоку в разі виникнення кризи.

Це може означати, що російські війська в рамках цих спільних зусиль будуть розміщені на кордонах з Афганістаном, у той час як, на думку Росії, в країні утворюється вакуум у зв’язку зі скороченням присутності сил міжнародної коаліції.

Якщо російські війська дійсно будуть розміщені в цьому районі, це стане черговою ознакою того, що військова політика Путіна, який нещодавно відправив російські війська в Сирію, стає все наполегливішою. Кремль стверджує, що Росія хоче зупинити поширення ісламського екстремізму, проте західні держави пояснюють поведінку Москви прагненням знову утвердитися в якості світової держави.

Лідери країн Співдружності незалежних держав (СНД) зустрілися в п’ятницю на курорті Бурабай неподалік від столиці Казахстану, Астани.

У рамках саміту був підписаний документ про формування угруповання прикордонних та інших відомств держав-учасниць СНД, що спрямовується для врегулювання кризових ситуацій на зовнішніх кордонах.

Ніяких подробиць про склад цього угруповання і про те, де його планується розмістити, поки не повідомляється. Однак виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв зазначив, що спільні сили можуть бути розміщені в Таджикистані, який межує з Афганістаном.

«Крім Росії, є колективні рішення про підтримку Таджикистану. Те, що Росія повернеться туди – це справа така, яке буде вирішуватися на двосторонньому рівні», – заявив він журналістам.

Російські прикордонні війська брали участь у забезпеченні безпеки на кордоні Таджикистану та Афганістану аж до 2005 року, коли закінчився термін дії угоди з таджицьким урядом, і війська були виведені.

З усіх колишніх радянських республік найдовший кордон з Афганістаном у економічно неблагополучного Таджикистану, де досі зберігається нестабільність після громадянської війни 1992-97 рр. між світським урядом, який підтримувала Москва, та ісламістськими формуваннями.

Тим часом по інший бік кордону бойовики Талібану захоплюють все нові території. Так, минулого місяця їм вдалося ненадовго взяти під контроль місто Кундуз.

Поки неясно, чи будуть нові спільні сили розміщуватися і на територіях Узбекистану та Туркменістану – двох інших центральноазіатських держав, що межують з Афганістаном.

Міністерство закордонних справ Туркменістану в п’ятницю заявило, що не зафіксувало на своєму кордоні з Афганістаном ніяких інцидентів.

XS
SM
MD
LG