Спеціальні потреби

Британська розвідка: атакуючи Часів Яр, РФ повторює тактику, використану в Авдіївці


Військові 22 окремої механізованої бригади, район Часового Яру, 219 квітня, 2024 року.
Військові 22 окремої механізованої бригади, район Часового Яру, 219 квітня, 2024 року.

Британські військові розвідники провели аналіз ситуації довкола Часового Яру. У своєму щоденному зведенні вони навели заяву головнокомандувача України генерала Олександра Сирського від 14 квітня про те, що російські війська мають намір взяти Часів Яр на сході Україна до 9 травня – святкування Росією Дня Перемоги.

Сирський заявив, що Часів Яр – це попередній крок в напрямку більшого міста - Краматорська, пишуть розвідники.

У зведенні зазначають, що 18 квітня 2024 року командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» констатував скидання ВПС РФ 20-30 боєприпасів на добу.

"Ймовірно, вони випущені росіянами з літаків Су-25, які працюють поблизу лінії зіткнення, та Су-34, діючи на дистанції з використанням керованих бомб. Це узгоджене повітряне бомбардування і є тактикою, яка повторюється з Авдіївської кампанії", - йдеться у зведенні.

При цьому розвідники зауважили, що місто Часів Яр міцно укріплене та розташоване на підвищенні, і російські сухопутні сили просувалися в цьому районі повільно.

Раніше цього місяця в інтерв’ю Голос Америки старший експерт Інституту вивчення війни Джордж Баррос висловив стурбованість щодо ситуації довкола Часового Яру.

"Ми також бачимо поновлені російські атаки на рівні роти, взводу на заході Бахмута, поблизу Часового Яру. За нашими оцінками, росіяни найімовірніше посилять тиск, додадуть більше підрозділів, сил, і розвинуть там наступ.

Ми стурбовані тим, що якщо українські сили втратять Часів Яр, окрім тактичних втрат, це відкриє можливість для оперативного прориву. Часів Яр – це останнє велике місто на шляху до міст-фортець Костянтинівки, Дружківки, Краматорська, Слов’янська тощо", - сказав Баррос.

Напередодні у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що нестача систем протиповітряної оборони в Україні призводить до "повільних, але постійних успіхів" російських сил на фронті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG