Спеціальні потреби

Партія регіонів та об’єднана опозиція принесли виборчі списки в ЦВК


Правляча партія встигла зробити це першою: списки її висуванців приніс до ЦВК зранку у п’ятницю очільник виборчого штабу «біло-синіх» Андрій Клюєв. Як він запевнив журналістів біля входу, до добору своїх кандидатів партія підходила «дуже скрупульозно».

Утім, оцінити результати цих зусиль громадськість поки що не має змоги. З усіх претендентів від влади відома лиш перша п’ятірка; решта списку на передвиборчому з’їзді не оголошувалась і оповита таємницею.

Партія влади має намір у новому парламенті зберегти за собою більшість. Про це сказав журналістам під стінами ЦВК голова фракції ПР Олександр Єфремов. Як він заявив, «регіонали» сподіваються набрати найбільшу кількість голосів, а відтак виберуть собі союзників із тих партій, які пройдуть до Ради, і сформують правлячу коаліцію.

Так само переконані у своїй перемозі на виборах та здатності сформувати більшість і їхні головні політичні опоненти. Об’єднана опозиція з’явилася на сходах ЦВК, щойно свій мітинг закінчили «регіонали».

Виборчі списки опозиціонери принесли у чотирьох картонних коробках. На відміну від висуванців влади, кандидати від опозиції не засекречені; імена усіх оголосили на з’їзді. Списки якісні, жодних випадкових людей немає, – заявив під стінами ЦВК голова ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. При цьому він зіронізував:

«Звичайно, що список міг бути кращий. Ми недопрацювали в цьому питанні, тому що у нас нема акторів, спортсменів, письменників, співаків. У нас фахові політики, у нас правники, у нас люди, які працювали у місцевому самоврядуванні, у нас люди, які пройшли горнило випробувань з Януковичем і боротьби проти нього, у нас ті люди, які покажуть нову якість політики», – наголосив Яценюк.

Водночас опозиціонерам у Центрвиборчкомі уже натякнули на неминучі проблеми. Ідеться про номери перший і п’ятий партійного списку – Юлію Тимошенко і Юрія Луценка. У ЦВК не виключають, що двом засудженим лідерам опозиції можуть відмовити в реєстрації. Про це заявив під стінами комісії член ЦВК Михайло Охендовський:

«У разі, якщо документи особи, поданої до реєстрації кандидатом у народні депутати України, будуть свідчити про відсутність права бути обраним народним депутатом України, безумовно, буде прийматися рішення про відмову в реєстрації», – сказав Охендовський, призначений до ЦВК за квотою Партії регіонів.

Він нагадав, що Конституція забороняє балотуватися особам, які мають непогашену судимість. А коментуючи вердикт Європейського суду з прав людини, який визнав переслідування Луценка політично вмотивованим, він заявив, що в Україні вищу юридичну чинність мають Конституція та закон про вибори. При цьому Охендовський заспокоїв, що в разі відмови окремим кандидатам, решта списку залишиться в силі.
Звичайно, що список міг бути кращий. Ми недопрацювали в цьому питанні, тому що у нас нема акторів, спортсменів, письменників, співаків. У нас фахові політики, у нас правники, у нас люди, які працювали у місцевому самоврядуванні...
Арсеній Яценюк

Натомість в опозиції наполягають: підстав не реєструвати Тимошенко і Луценка у Центрвиборчкому нема. Їхня присутність у списках важлива і з політичної, і з юридичної точки зору, – стверджує Арсеній Яценюк.

«Сьогоднішня влада відмовляється і відтягує касаційний розгляд справи по відношенню до Юлії Тимошенко. Тому що в тому випадку, якщо б ми отримали рішення Європейського суду з прав людини щодо політично вмотивованих звинувачень по відношенню до Тимошенко, це вже є підставою для того, щоб говорити, що і Тимошенко, і Луценко мають право брати участь у виборчій кампанії», – заявив Яценюк.

Так чи інакше, ЦВК має 5 днів на ухвалення рішення. Офіційну відповідь на запитання про те, чи пустять на вибори засуджених лідерів опозиції, дадуть не пізніше 8 серпня. Утім, розв’язка інтриги, схоже, відома наперед.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG