Спеціальні потреби

Лідер опозиції Бірми з історичним візитом у США


Лідер опозиції Бірми з історичним візитом у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
Direct link

Col. Muhammed Dole a Maiduguri, Nigeria, Disamba 2013. (Heather Murdock for VOA)

Лідер Бірманської опозиції Аун Сан Су Чжі прибула з історичним візитом до США. У Вашингтоні їй вручать золоту медаль Конгресу - найвищу цивільну нагорду Сполучених Штатів.

Це її друга закордонна подорож після двох десятків років, які вона провела під домашнім арештом. Свій візит Аун Сан Су Чжі розпочинає відвіданням Вашингтона. Лідер Бірманської опозиції також побуває у Нью-Йорку, штатах Кетукі та Індіана. Візит Сан Су Чжі до США проходить у час, коли адміністрація Обами розглядає можливість послаблення санкцій проти уряду Бірми, відзначаючи покращення ситуації у цій країні за останній рік.

За минулий рік Аун Сан Су Чжі пройшла шлях від політичного в’язня і, найбільш відомого дисидента, до члена парламенту. В американській столиці їй вручать золоту медаль Конгресу – найвищу цивільну нагороду США. Медаль вручають за надзвичайний внесок у розвиток суспільства. Нагороду за понад двохсотрічне її існування отримували, як громадяни США так і діячі, які прислужились світу. Так володарями нагороди були, серед інших, президенти США Рональд Рейган та Гері Труман, винахідник Томас Едісон, співак Френк Сінатра, британські прем’єри Вінстон Черчиль та Тоні Блер, мати Тереза і багато інших. Тепер ж настав час лідера опозиції Бірми Аун Сан Су Чжі.

ЇЇ звільнення з під багаторічного домашнього арешту у 2010 році, проведення виборів у тому ж році і звільнення десятків інших політичних в’язнів, стало знаком політичної відлиги у Бірмі. Двадцять років до того, у 1990 році, Сполучені Штати наклали на країну санкції після того, як військова хунта відмовилась передати владу демократично обраному парламенту, розігнавши демократичні протести.

«Невідомо чи військові поступляться владою у багатьох сферах суспільного життя у Бірмі, які вони досі контролюють. Це – справжній тест, і ми маємо побачити, що влада Бірми його пройшла»
Том Маліновський,
експерт організації «Вахта прав людини»
Зміни у політичному режимі Бірми пов’язані з приходом до влади президента Тін Шейна. Він робить усе можливе, щоб добитись послаблення економічних санкцій на Бірму. Але Аун Сан Су Чжі виступає за поміркований шлях і поступове покращення відносин керівників Бірми зі світом. Про це говорить експерт правозахисної організації «Вахта прав людини» Том Маліновський:

«Вона виступає за поступове зняття санкцій з Бірми. Так само як і ми. Запитанням залишається, як цей процес організувати, щоб спонукати режим до проведення реформ у Бірмі?»

Сполучені Штати уже зняли деякі обмеження на ведення бізнесу з Бірмою. Державний секретар США Гіларі Клінтон нещодавно очолила делегацію бізнес лідерів до Бірми, щоби підштовхнути інвестиції. США запровадили також нові тренінгові програми та програми підтримки. За словами ,експертів Сполучені Штати повинні продовжувати тиск на уряд Бірми, зокрема у питаннях поваги до національних меншин, звільнення усіх політичних в’язнів та обмеження влади військових в країні.
«Не відомо чи військові поступляться владою у багатьох сферах суспільного життя у Бірмі, які вони досі контролюють. Це – справжній тест, і ми маємо побачити, що влада Бірми його пройшла», - додає Том Маліновський.

Але візит Аун Сан Су Чжі до США оглядачі називають знаковим кроком, зробленим у правильному напрямку до демократизації у Бірмі та налагодженні взаємин з США.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG