Спеціальні потреби

У Бірмі в неділю пройдуть проміжні парламентські вибори


Мешканці Бірми готуються до проміжних парламентських виборів, що пройдуть у неділю. Кандидати від опозиційних партій чи не вперше мають реальний шанс бути обраними в парламент. Ці вибори вважають, надзвичайно важливим кроком у процесі реформування однієї з найбільш закритих країн світу. Щоправда, опозиціонери та виборці занепокоєні можливими фальсифікаціями під час виборчого процесу.

Попередні вибори, 2010-го року, на погляд західних спостерігачів та опозиціонерів пройшли з чисельними порушеннями. Однак, провладний кандидат Лей Лей Ей заперечує звинувачення на адресу її партії у підкупі та залякуванні виборців. Вона переконана у справедливості процесу:

«Я вірю, що ці вибори будуть вільними і чесними, але мене непокоїть вірогідність масових безпорядків».

Під час цих виборів, після 20-ти років переслідувань та домашнього арешту, у політику повертається нобелівський лауреат Аунг Сан Су Джі. Очікується, що у неї не буде проблем перемогти і вона стане частиною уряду, проти якого свого часу боролася.

Опозиційні лідери вважають, що саме у такий спосіб можна змінити систему в країні. Ту Вей очолює демократичну партію Бірми. За його словами, попередні вибори він програв через фальсифікації:

«Я не переживаю. Я повинен знову взяти участь у виборах, це дуже важливо. Звичайно, будуть фальсифікації, але, можливо, цього разу менше, ніж попереднього, а наступного разу їх буде ще менше».

Перспективна кандидатка Пью Пью Син – зірка Національної ліги за демократію. Вона, як і багато інших опозиціонерів, занепокоєна можливими порушеннями:

«З одного боку люди активізувалися, а з іншого – вони все більше хвилюються, оскільки пам’ятають результати виборів 2010-го року. Багато людей запитують: що цим разом станеться не так, що буде з їхніми голосами».

48 парламентських місць, за які відбувається боротьба, не змінять баланс влади. Однак, на думку політичного аналітика Манґ Вунта, у разі перемоги Аунг Сан Су Джі та інших опозиціонерів, змінитися динаміка в органах влади:

«Це змінить атмосферу в парламенті. Аунг Сан Су Джі представляє громадську думку. Тож вона висловлюватиме інтереси народу в парламенті».

Незважаючи на сумніви щодо справедливості виборчого процесу, аналітики розглядають ці проміжні вибори як важливий крок у невпевненому процесі демократизації одного з найбільш закритих суспільств світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG