Спеціальні потреби

В атаці на автобус у Болгарії загинуло шестеро людей


Людина, яка підклала вибухівку в автобус з ізраїльськими туристами в Болгарії мала при собі фальшиве американське водійське посвідчення. Міністр розвідки Ізраїлю заявляє, що у цій справі замішаний Іран. Влада Ірану категорично спростовує свою причетність.

Мішенню терориста-самогубці стали ізраїльські туристи, які прилетіли в Болгарію на відпочинок. Вони якраз сідали в автобус в болгарському аеропорту Бургас, коли пролунав потужний вибух.

П‘ятеро туристів, водій автобуса і сам нападник загинули, десятки людей отримали поранення.
«США жорстоко засуджують подібні атаки на невинних людей, особливо дітей».
заява Білого дому

Болгарські правоохоронці оприлюднили камери відеоспостереження в аеропорту, на яких видно підозрюваного терориста. У нього за спиною важкий наплічник і виглядає, що на голові перука. При собі у нього було підроблене американське посвідчення водія, причому в ньому вказаний штат Мічиган, а місто – Батон-Руж, що знаходиться в Луїзіані.

Покищо ніхто не взяв на себе відповідальності за теракт. Але влада Ізраїлю переконана, що за атакою стоїть Іран, який підтримує терористичні угруповання.

Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак заявив, що ця терористична атака була здійснена, можливо, Гезболлою, Гамасом, джигадистами чи іншою групою.

Протягом останніх місяців ізраїльська розвідка отримувала численні попередження, що Іран готує атаки на Ізраїль. Тель-Авів обіцяє знайти і покарати замовників та виконавців теракту.

Через кілька годин після вибуху, посольство Ірану розповсюдило повідомлення, в якому засудило теракти, назвавши їх неприйнятними.

Сполучені Штати також негайно засудили атаку. Барак Обама назвав її варварським актом

«США жорстоко засуджують подібні атаки на невинних людей, особливо дітей. Думки та молитви президента США зараз з родинами загиблих та постраждалих. Ми підтримуємо людей Ізраїлю та Болгарії у цей нелегкий час. І в подальшому Сполучені Штати будуть підтримувати наших друзів та союзників у їхній боротьбі з тероризмом. Ми також підтверджуємо нашу непохитну відданість справі збереження безпеки Ізраїлю», - зазначив прес-секретар Білого дому Джей Карні.

У четвер 33 поранені під час вибуху туристи повернулися в Ізраїль для подальшого лікування. Ще троє людей, стан яких оцінюють як критичний, перебувають у лікарні в Софії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG