Спеціальні потреби

Ізраїльський суд визнав частину поселень на палестинських територіях незаконними


Європейський Союз на цьому тижні вчергове засудив Ізраїль за спорудження поселень на палестинських територіях. Ці будівництва стали головною перепоною на шляху мирних переговорів між сторонами. Поворотним моментом у цій справі може стати рішення ізраїльського суду, який визнав, що п’ять багатоквартирних будинків, побудованих нещодавно у Західному Березі, повинні бути знесені оскільки земля, на якій вони стоять – належить палестинському чоловіку.

Йдеться про житлові комплекси «Ульпана», збудовані на околиці ізраїльського поселення Бейт Ел, де живе сім тисяч людей. Суд постановив, що уряд Ізраїлю мусить знести незаконні будинки, а 30 молодих родин, які там проживають, переселити у інше місце. Мешканці, яким суд наказав виїхати з будинків кажуть, що купили землю. Але факт купівлі-продажу ніде не був зареєстрований. Адміністратор цього ізраїльського поселення Денні Дейтон не погоджується з рішенням суду:

«Хіба виселення людей з будинків, які вони чесно купили, є справедливим рішенням? Ні. Я думаю що справедливим рішенням було б розв’язати цю суперечку грошовим методом»

Судова справа навколо цього поселення встановлює прецедент, який може відкрити шлях до подібних позовів і щодо інших ізраїльських поселень.

Палестинці вважають усі подібні забудови на Західному Березі та у східному Єрусалимі – нелегальними.

Ізраїльська правозахисна група Єш Дін підтримала у цій справі сторону палестинського власника землі. Директор групи Хаім Ерліх каже, що тепер уряд Ізраїлю мусить виконувати рішення суду:

«Якщо уряд Ізраїлю відмовиться виконувати рішення суду, це буде трагедією для ізраїльського суспільства, ізраїльської демократії і загалом стане ударом по правовій системі країни».

Мешканці спірного поселення шкодують, що опинилися у ролі загарбників. Серед них батько трьох дітей, кінорежисер Алекс Трайман:

«Люди, які тут живуть, поважають західні цінності. Разом з тим, ми хочемо бути гармонійною частиною цього регіону. Ми хочемо жити в мирі з нашими сусідами – палестинцями, сирійцями, єгиптянами. І ми поважаємо закон».

Деякі члени коаліційного уряду Ізраїлю пропонують визнати це поселення законним, незважаючи на рішення суду. Професор Ґідеон Рахат каже, що це буде великою помилкою:

«Вищий суд Ізраїлю – важлива інституція. Це частина правової, демократичної держави. Його рішення повинні виконувати навіть крайньоправі політики».

На цей момент залишається невідомим, яке рішення прийме ізраїльський уряд у цьому питанні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG