Спеціальні потреби

Болівія погрожує США закриттям посольства в Ла-Пасі


Президент Болівії Ево Моралес і його венесуелький колега Ніколас Мадуро у Чочабамбі 4 липня 2013
Президент Болівії Ево Моралес і його венесуелький колега Ніколас Мадуро у Чочабамбі 4 липня 2013
Президент Болівії Ево Моралес заявив, що може закрити посольство США в Ла-Пасі після інциденту у вівторок з його літаком, маршрут якого був змінений через підозру, що на його борту перебував колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден.

Позицію Моралеса підтримала низка латиноамериканських лідерів.

Моралес знову звинуватив Вашингтон у чиненні тиску на європейські країни, щоб вони відмовили впустити його літак у свій повітряний простір, після чого він був змушений приземлитися у Відні.

Президент Болівії назвав інцидент порушенням міжнародного права.

Інцидент стався, коли він повертався з саміту в Росії, де заявив про готовність розглянути прохання Сноудена про надання йому політичного притулку.

«Об'єднавшись, ми переможемо американський імперіалізм. Ми зустрічалися з лідерами моєї партії, і вони просили нас прийняти кілька заходів, і якщо буде необхідно - закрити посольство Сполучених Штатів, - сказав Моралес. - Нам воно не потрібне».

Заяви Моралеса прозвучали на зустрічі з лідерами Венесуели, Еквадору, Аргентини, Уругваю і Суринаму в болівійському місті Кочабамба, присвяченій темі дипломатичного скандалу. Президенти вимагають вибачення за цей інцидент від Франції, Італії, Португалії та Іспанії.

«Європа порушила всі правила гри, - заявив президент Венесуели Ніколас Мадуро після прибуття в аеропорт Кочабамби. - Ми приїхали сюди, щоб сказати президентові Ево Моралесу, що він може розраховувати на нашу підтримку».

Президент Еквадору Рафаель Корреа раніше заявив, що якби якась країна відмовила надати повітряний простір літаку президента США або якої-небудь європейської держави, то, «мабуть, це послужило б підставою для оголошення війни».

Незважаючи на цю риторику, жодна латиноамериканська країна поки що не задовольнила прохання про надання притулку Сноудену, якого США розшукують у зв'язку з витоком розвідувальної інформації.

На зустрічі впадала в очі відсутність регіонального «важковаговика» - президента Бразилії Ділми Руссефф, яка відправила на саміт радника з міжнародних справ і заступника міністра закордонних справ.

Президенти і міністри закордонних справ Чилі, Перу і Колумбії, які підтримують добрі відносини з США, також відмовилися приїхати до Болівії.

МЗС Колумбії видало заяву, в якій закликало Болівію і причетні до інциденту європейські уряди врегулювати конфлікт дипломатичними шляхами.
XS
SM
MD
LG